Składniki:
filety z ryby (może być tilapia, dorsz, morszczuk)
2 łyżki masła
przyprawy: czosnek granulowany, pieprz, bazylia, oregano, suszona pietruszka
sok z cytryny
Panierka:
1 jajko
½ szklanki mleka
3 czubate łyżki mąki pszennej
szczypta soli
Wykonanie:
Filety z ryby rozmrozić. Przygotować marynatę: połączyć wszystkie przyprawy, skropić sokiem z cytryny. Posmarować filety. Nie solić. Pozostawić na 2 godz. Jajko rozmieszać z mlekiem, mąką i szczyptą soli, tak aby powstało ciasto jak na naleśniki. Filety wyjąć z marynaty, osuszyć na papierowym ręczniku, lekko posolić. Panierować i wkładać na rozgrzany olej (najlepiej rzepakowy). Smażyć na wolnym ogniu, żeby ryba się zrumieniła. Podawać z cząstką cytryny
Pomóż w rozwoju naszego portalu