Reklama

Z zakonnej kuchni

Szarlotka z kokosem

Ciasto z owocami i kokosem na podwieczorek i długie jesienne wieczory. Może nie jest najprostsze do wykonania, ale bardzo smaczne. Wychodzi duża blacha, a więc spora familijna porcja.

Niedziela Ogólnopolska 41/2016, str. 58

[ TEMATY ]

jedzenie

Graziako

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciasto jasne:

• 2 szklanki mąki

• ¾ szklanki cukru

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 1 szklanka mleka

Reklama

• ½ kostki margaryny

• 2 jajka

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto ciemne:

• ½ szklanki mąki pszennej

• ½ szklanki cukru

• 3 jajka

• 2 łyżeczki kakao

• ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa kokosowa:

• 3 białka

• 10 dag cukru

• 15 dag wiórków kokosowych

• 1 kg winnych jabłek

Wykonanie:

Ciasto jasne: W gorącym mleku rozpuścić margarynę, dodawać mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Przestudzić, dodać jajka i wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłożyć obrane i pokrojone w plasterki jabłka. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi. Masę kłaść kupkami na jabłkach.

Zrobić ciemne ciasto. Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier, następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i lekko wymieszać. Wylać na wierzch. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 min w 180°C. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem.

Wykonanie: Graziako

2016-10-05 08:29

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Częstochowska polewka z maślanki z ziemniakami

Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. W 2012 r. zdobył tytuł Kucharza Odkrycie Roku oraz gotował w Pałacu Prezydenckim podczas kolacji wydanej z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Pochodzi z Częstochowy, gdzie ukończył Technikum w Zespole Szkół Gastronomicznych. Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego telewizyjne programy.

Składniki:

CZYTAJ DALEJ

18 maja Kościół wspomina św. Stanisława Papczyńskiego

[ TEMATY ]

O. Stanisław Papczyński

Arkadiusz Bednarczyk

Kościół Katolicki wspomina 18 maja św. Stanisława Papczyńskiego, założyciela Zgromadzenia Księży Marianów Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny.

Święty o. Stanisław Papczyński urodził się 18 maja 1631 r. w Podegrodziu k. Starego Sącza. Po ukończeniu szkoły podstawowej, kontynuował naukę u jezuitów i pijarów. W roku 1654 wstąpił do zakonu pijarów, gdzie dwa lata później złożył śluby zakonne.

CZYTAJ DALEJ

Animatorzy i liderzy Odnowy w Duchu Świętym na Jasnej Górze

2024-05-18 09:30

[ TEMATY ]

Odnowa w Duchu Świętym

bp Andrzej Przybylski

materiał parsowy

W piątek, 17 maja 2024 roku, odbyło się na Jasnej Górze spotkanie modlitewne i formacyjne liderów i animatorów Odnowy w Duchu Świętym w Polsce. Było to przygotowanie do sobotniego Ogólnopolskiego Czuwania Odnowy na Jasnej Górze. Konferencje poprowadził Damian Stayne ze wspólnotą Cor et Lumen Christi. Mszy świętej przewodniczył Bp Andrzej Siemieniewski z Legnicy.

materiał prasowy

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję