Reklama

Porady

Słodkie życie

Niedziela Ogólnopolska 1/2017, str. 49

jarmoluk/pixabay

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Słodkość daje nam doznanie szczęścia. Dzieje się tak, ponieważ pierwszy słodki smak, który skosztowaliśmy w naszym życiu, był smakiem wód płodowych oraz naturalnego mleka mamy. W dorosłym życiu nasze preferencje smakowe skierowane są na to, co kojarzy nam się z poczuciem bezpieczeństwa, ciepłem, opieką i błogostanem. Dlatego tak chętnie sięgamy po łakocie.

Warto wybierać z głową. Uznaję zasadę, że „świadomy konsument – to zdrowy konsument”. Na półkach sklepów 80 proc. żywności to żywność wysoko przetworzona. Cukier znajduje się w słodyczach, ale również w wyrobach mięsnych, sosach, przecierach, jogurtach. Pytanie brzmi: po co? Właśnie po to, aby po zjedzeniu po raz pierwszy sięgnąć kolejny raz i kolejny, i kolejny. Mózg cały czas pamięta, że to, co słodkie, jest przyjemne i miłe... Niestety, jeśli zsumujemy ilość zjedzonego cukru dodanego do żywności, w skali roku powstaje tego sporo, a dochodzą jeszcze wody smakowe, napoje, słodka kawa i herbata czy słodkości, w których króluje syrop glukozowo-fruktozowy – swoją drogą bardzo niebezpieczny dla zdrowia zamiennik cukru...

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Epidemia otyłości, zakwaszenie organizmu, choroby metaboliczne, problemy z zębami, Candida u dzieci – to tylko krótka lista konsekwencji, które mogą dotknąć każdego, kto daje się namówić na kolorowe, pełne chemii opakowania, reklamowane w mediach.

Reklama

Pielęgnuj w sobie cnotę umiaru. Jeśli ograniczysz słodki smak – będziesz miał na niego mniejszą ochotę. Jeśli masz chęć na łakocie – zrób je sam, używając zdrowych zamienników, np. miodu, daktyli, bananów czy ksylitolu. Twoje kubki smakowe potrzebują ok. 20 dni, aby odzwyczaić się od cukru. Spróbuj zrobić im detoks, a potem zobaczysz, że wcale nie potrzebujesz słodzić herbaty, ponieważ bez cukru jest o niebo lepsza!

* * *

Karolina Szostkiewicz
Dietetyk kliniczny. Zajmuje się leczeniem żywieniowym chorób zależnych od diety. Propaguje zasadę: „Poznaj zdrowie z jedzenia – odżywiaj się świadomie”. Organizatorka warsztatów promujących zdrowy styl życia – dla dzieci oraz dorosłych. Na co dzień poszukuje prostych i praktycznych rozwiązań na zdrowe smaki do zastosowania w każdej kuchni.

2016-12-28 10:26

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Włochy/ Papież w Weronie: siejmy nadzieję, nie siejmy śmierci

2024-05-19 19:31

[ TEMATY ]

papież Franciszek

PAP/EPA/EMANUELE PENNACCHIO

"Siejmy nadzieję", "nie siejmy śmierci, zniszczenia, strachu"- apelował papież Franciszek podczas wizyty w Weronie w sobotę. Jednym z najbardziej sugestywnych wydarzeń w jej trakcie był uścisk Izraelczyka i Palestyńczyka, którzy stracili bliskich podczas konfliktu na Bliskim Wschodzie.

„Arena pokoju - ucałują się sprawiedliwość i pokój” pod takim hasłem w antycznym amfiteatrze w Weronie odbyło się spotkanie papieża z ponad 12 tysiącami osób.

CZYTAJ DALEJ

Litania nie tylko na maj

Niedziela Ogólnopolska 19/2021, str. 14-15

[ TEMATY ]

litania

Karol Porwich/Niedziela

Jak powstały i skąd pochodzą wezwania Litanii Loretańskiej? Niektóre z nich wydają się bardzo tajemnicze: „Wieżo z kości słoniowej”, „Arko przymierza”, „Gwiazdo zaranna”…

Za nami już pierwsze dni maja – miesiąca poświęconego w szczególny sposób Dziewicy Maryi. To czas maryjnych nabożeństw, podczas których nie tylko w świątyniach, ale i przy kapliczkach lub przydrożnych figurach rozbrzmiewa Litania do Najświętszej Maryi Panny, popularnie nazywana Litanią Loretańską. Wielu z nas, także czytelników Niedzieli, pyta: jak powstały wezwania tej litanii? Jaka jest jej historia i co kryje się w niekiedy tajemniczo brzmiących określeniach, takich jak: „Domie złoty” czy „Wieżo z kości słoniowej”?

CZYTAJ DALEJ

Prof. Tomkiewicz: Jako naród nosimy rany stanowiące część tożsamości

2024-05-20 10:19

[ TEMATY ]

historia

tożsamość

Adobe Stock

Skutki doznanych zbrodni wojennych to rany, które w sobie jako naród nosimy, ale które są też częścią naszej tożsamości. One nas tworzą, to doświadczenia naszych przodków - powiedziała portalowi Polskifr.fr prof. Monika Tomkiewicz, badacz z warszawskiego Instytutu Pamięci Narodowej. 20 maja przypada 82. rocznica mało znanej zbrodni w Święcianach.

Święciany to obecnie miejscowość na Litwie położona niedaleko granicy z Białorusią. Prof. Tomkiewicz jest jedną z bardzo niewielu osób, które analizują to, co tam się wydarzyło. Obok Zbrodni w Ponarach i Prawieniszkach, Święciany są jednym z głównych miejsc kaźni na Litwie w czasach II wojny światowej, gdzie życie straciło wielu Polaków.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję