Reklama

Z zakonnej kuchni

Zupa koperkowa z kluseczkami

Zapach i smak świeżego koperku kojarzy się z latem, ze słońcem, dlatego warto go wykorzystać i zrobić pyszną zupę. Można ją podawać z lanymi kluseczkami (nasza propozycja), ale też np. z jajkiem, makaronem lub łososiem.

Niedziela Ogólnopolska 26/2017, str. 58

[ TEMATY ]

kuchnia

Graziako

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 1 porcja włoszczyzny

• 1 łyżka masła

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• woda

Reklama

• 2 jajka

• 3 czubate łyżki mąki pszennej

• pęczek koperku

• ½ szklanki śmietany

• sól, przyprawa typu vegeta

Wykonanie:

Włoszczyznę oczyścić i drobno pokroić. Zeszklić na maśle, zalać sześcioma szklankami wody, dodać łyżeczkę przyprawy i gotować na małym ogniu 15 min od chwili zagotowania. Bulion odcedzić (warzywa można wykorzystać do sałatki). Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, jajka i tyle wody, aby powstało ciasto o podobnej konsystencji jak na naleśniki. Wlewać cienkim strumieniem do gotującego się wywaru, cały czas mieszając. Gdy kluseczki wypłyną na wierzch, zdjąć garnek z ognia, dodać posiekany koperek i śmietanę. Doprawić do smaku. Podgrzać – nie zagotowywać.

Wykonanie: Graziako

2017-06-21 10:04

Oceń: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Marmolada bez cukru

Nie sposób wymienić wszystkich zalet jabłek. Regulują żołądek, leczą biegunkę i zaparcia, wzmacniają pracę serca, wspaniale działają na krążenie krwi. Pektyny i kwasy organiczne w nich zawarte zapobiegają rozwojowi drobnoustrojów w jamie ustnej. Zalecane są w dietach odchudzających. Bogate w wapń i krzem, wzmacniają włosy i paznokcie. Mawia się, że jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala.

CZYTAJ DALEJ

Dzień po dniu budujmy osobistą relację z Jezusem

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii J 21, 20-25.

Sobota, 18 maja. Dzień powszedni albo wspomnienie św. Jana I, papieża i męczennika

CZYTAJ DALEJ

Pan wzywa do drogi Chrystusowej

2024-05-18 15:15

[ TEMATY ]

diakonat

Zielona Góra

święcenia diakonatu

Bp Adrian Put

Katarzyna Krawcewicz

Nowo wyświęceni diakoni z biskupem Adrianem Putem oraz księżmi formatorami

Nowo wyświęceni diakoni z biskupem Adrianem Putem oraz księżmi formatorami

18 maja w konkatedrze zielonogórskiej bp Adrian Put udzielił święceń diakonatu dwóm alumnom.

Diakon Jakub Błażyński pochodzi z parafii Podwyższenia Krzyża Świętego w Otyniu, a diakon Jakub Cieplak – z parafii św. Henryka w Sulęcinie.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję