Reklama

Porady

Z Bożej apteki

Owoce czarnej jagody

Czarna jagoda, zwana też borówką czarną, obficie rośnie w naszych lasach. Latem chętnie zjadamy jej owoce, które nie tylko są smaczne, ale także pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. W celach leczniczych wykorzystujemy zarówno liście, jak i owoce.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Czarna jagoda jest nadzieją dla osób cierpiących na cukrzycę. Mówi się, że suszone liście tej rośliny obniżają cukier we krwi, dlatego osoby ze skłonnościami do cukrzycy powinny pić z nich napar. Wystarczy zalać łyżkę wysuszonych liści szklanką wrzącej wody i odstawić na 40 min do naciągnięcia. Pijemy 3 razy dziennie po szklance. Warto spróbować pić napar z liści przez jakiś czas. Chorzy z wysokim poziomem cukru mogą też stosować następującą mieszankę: należy wymieszać w równych ilościach liście jagody, liście poziomki i kłącze perzu.

Owoce czarnej jagody natomiast są dobre na wzrok, m.in. poprawiają ostrość widzenia. Dlatego osoby starsze, które mają problemy ze wzrokiem, jak również dzieci cierpiące na krótkowzroczność powinny latem często zjadać owoce czarnej jagody.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Doktor Henryk Różański twierdzi, że liście „polecane są osobom cierpiącym na choroby siatkówki (retinopatie), naczyniówki, miażdżycę, cukrzycę, chorobę wieńcową oraz przy zaburzeniach krążenia obwodowego”.

Reklama

Są doniesienia, że mniej więcej 2 łyżki czarnej jagody zjadane każdego dnia pomagają także przy zawrotach głowy, utracie równowagi i pamięci. Owoce czarnej jagody są ponadto wypróbowanym środkiem przeciwko owsikom. Aby się pozbyć tych pasożytów z naszych jelit, jedzmy przez 3 dni w dużych ilościach czarne jagody, rezygnując z innych pokarmów.

Polecam również nalewkę z czarnej jagody. Ksiądz Sebastian Kneipp zalecał ją spożywać na wzmocnienie wzroku. Wystarczy zalać po szklance świeżych owoców i liści jagody 1 l wódki i odstawić w ciemne miejsce do naciągnięcia na co najmniej 14 dni. Zażywamy 2 razy dziennie przed posiłkiem po 60 kropli nalewki zmieszanych z wodą. Okres kuracji trwa pół roku.

Zróbmy też zapasy na zimę. To, czego nie zjemy, postarajmy się zakonserwować, przygotowując kompoty, konfitury czy zamrażając świeże owoce. Polecam też ich suszenie. Popularne jest zasypywanie owoców jagody cukrem. W ten sposób, bez gotowania, można je długo przechowywać. Zimą swoim zapachem będą nam przypominać lato.

2022-07-19 14:01

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Używaj ziół trawiennych

W naszej domowej kuchni jest wiele przypraw. Warto więc poznać ich zastosowanie, aby cieszyć się dobrym zdrowiem.

Propagatorką stosowania ziół trawiennych była Jadwiga Gorzelniaska ze Szczecina. Uważała, że „najbardziej charakterystycznymi zaletami większości przypraw jest działanie przeciwbólowe, rozkurczowe, moczopędne, wzmacniające akcję serca i układ nerwowy, mlekopędne, rozwalniające lub przeciwbiegunkowe oraz poprawiające pamięć. Nawet gronkowiec, salmonella i paciorkowce czują się zagrożone ich działaniem bakteriobójczym. Przyprawy ponadto znoszą bóle: głowy, serca, przewodu pokarmowego, usuwają wzdęcia, zgagę, uczucie sytości, ciężkości, pomagają w zasypianiu. (...) Właściwości przypraw pomocne są również w kruszeniu kamieni nerkowych, żółciowych oraz usuwaniu złogów reumatycznych. (...) Osobom, które zechcą powiększyć rzesze zdrowych i zadowolonych, proponuję przed jedzeniem 1 łyżeczki przyprawy dokładnie przeżuć i popić chłodnym płynem. Po jedzeniu ponownie zażyć jedno z ziół trawiennych, kierując się smakiem i zapachem. (...) Przyprawę można dodatkowo wsypać do jedzenia już na talerzu lub posypać nią kanapkę, a nawet jabłko” *.

CZYTAJ DALEJ

Wspomnienie Najświętszej Maryi Panny Wspomożenia Wiernych

[ TEMATY ]

wspomnienia

Karol Porwich/Niedziela

Obchodząc to wspomnienie przypomnijmy sobie, że wiara musi powinna przerodzić się w czyn. Jednak człowiek wierzący nie modli się jedynie ustami. Modli się także dobrem, które spełnia, niosąc pomoc potrzebującym; modli się także odpowiedzialnością za najbliższych.

Tak bliska, Matko nasza.

CZYTAJ DALEJ

Archidiecezja lubelska ma dwóch nowych kapłanów

2024-05-25 13:17

Paweł Wysoki

Duch Święty napełnił was światłem i ogniem, abyście z radością głosili Ewangelię Chrystusa - powiedział do neoprezbiterów abp Stanisław Budzik.

Diakoni Mateusz Popek z parafii Najświętszej Maryi Panny Matki Kościoła w Palikijach oraz Emilian Wolski z parafii Świętego Krzyża w Lublinie przyjęli święcenia prezbiteratu. Uroczystość odbyła się w archikatedrze lubelskiej 25 maja pod przewodnictwem abp. Stanisława Budzika, z udziałem biskupów: Artura Mizińskiego, Józefa Wróbla, Adama Baba i Mieczysława Cisło, a także wychowawców z Metropolitalnego Seminarium Duchownego z rektorem ks. Jarosławem Marczewskim, kapłanów, rodzin, przyjaciół i wiernych.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję