Reklama

Zdrowie

Nie trujmy się jedzeniem

Dlaczego, choć zdrowe odżywianie się jest tematem licznych rozpraw naukowych i niezliczonych publikacji medialnych, wciąż lekceważymy zalecenia specjalistów i sami sobie szkodzimy, źle jedząc?

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Niemal każdy duży portal internetowy ma własny serwis poświęcony dietom i zdrowemu odżywianiu. Co więcej, niemal codziennie w telewizjach śniadaniowych możemy wsłuchać się w głos licznych ekspertów, którzy mówią nam, co i jak mamy jeść, by zdrowo żyć. Oczywiście, część tych opinii wzajemnie się wyklucza, jedni specjaliści uważają, że mają lepszy patent na zdrowie od tych drugich. Rodzi to chaos informacyjny, który sprawia, że sami nie wiemy, komu w tej kwestii ufać. Wciąż jednak popełniamy takie błędy w naszym codziennym odżywianiu się, przy których większość ekspertów mówi jednym głosem – tak tylko sobie szkodzimy. Tym bardziej że co jakiś czas w przestrzeni medialnej pojawia się nowa „dieta cud”, która budzi powszechne przerażenie znakomitej większości specjalistów. Kilka lat temu były to tzw. diety kopenhaska i Dukana, a dziś na czoło wybija się dieta ketogeniczna (KETO). Wszystkie łączy jedno – aby móc je wdrożyć we własnym żywieniu, trzeba być... absolutnie zdrowym.

Jak jeść zdrowo, skoro wszystko szkodzi?

Według ekspertów, największym problemem produktów żywieniowych dostępnych na rynku jest ich skład chemiczny. Wynika to m.in. z chęci produkowania jedzenia jak najtaniej i jak najefektywniej oraz sprawienia, by konkurowało z innymi produktami smakiem i ceną.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Do tego dochodzą też przepisy unijne, które – choć w założeniu mają sprawić, byśmy jedli zdrowiej – często wywołują odwrotne skutki. Tak było np. z tzw. żywnością modyfikowaną genetycznie. Przed wejściem do Unii nasze produkty żywieniowe miały o wiele większe ograniczenia w niektórych zakresach niż te dopuszczalne przez UE. By być konkurencyjnym na tle unijnym, nasze rolnictwo musiało się dostosować.

Ten medal ma jednak także drugą stronę. Komisja Europejska wymogła m.in. na krajach członkowskich zmiany, jeśli chodzi o stosowanie środków ochrony roślin i nawozów sztucznych. Tu restrykcje są daleko idące i choć oznaczają dla rolników dodatkowe koszty, konsumentom wychodzą na zdrowie. Dziś w sklepach rolniczych czy ogrodniczych nie kupimy już np. niektórych środków grzybobójczych, które były powszechnie stosowane jeszcze kilka lat temu, a które najzwyczajniej w świecie zatruwały nasze gleby i wody gruntowe.

Reklama

Co nam szkodzi? Przede wszystkim antybiotyki, konserwanty i polepszacze smaku. Te pierwsze są niezbędne przy hodowli zwierząt, w której Polska jest przecież jednym z unijnych liderów. Do niedawna Polska była też jednym z unijnych niechlubnych liderów, jeśli chodzi o stosowanie środków bakteriobójczych. Obecnie znajdujemy się na czwartym miejscu w Unii Europejskiej pod względem ilości antybiotyków podawanych zwierzętom hodowlanym. Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, tylko w 2018 r. do naszych zwierząt trafiło blisko 800 t antybiotyków, a w kolejnych latach ta ilość miała jeszcze wzrosnąć – choć brak na razie pełnych danych.

Skutkuje to m.in. sytuacjami takimi jak ta z października ubiegłego roku, kiedy w polskim mięsie eksportowanym do Czech odkryto sześćdziesięciokrotne (!) przekroczenie dopuszczalnych norm, co spowodowało konieczność wycofania z rynku blisko 18 t mięsa.

Teraz ta polityka ma szansę się zmienić, bo nowe normy unijne, które zaproponowano na początku 2022 r., zakazują rutynowego stosowania antybiotyków; co więcej, dotyczy to nawet formy profilaktycznego leczenia całych grup zwierząt. Zakaz został wprowadzony ze względu na rosnącą antybiotykooporność bakterii zwierząt hodowlanych. Zakaz ma wejść w życie w lutym przyszłego roku. To ważne, bo antybiotyki stosowane m.in. w zwierzęcej paszy oddziałują na zdrowie nie tylko zwierząt, ale i konsumentów. Zaburzają naszą gospodarkę mineralną i chemiczną, są przyczynami otyłości, cukrzycy i chorób wieńcowych.

Nie lepiej wygląda kwestia stosowania polepszaczy smaku, konserwantów i barwników. Wiele tych „cudownych środków”, skrytych za magicznymi literkami „E”, jest przyczyną licznych alergii, a ostatecznie wykazuje działanie kancerogenne.

Reklama

W kupowanych produktach powinniśmy zwracać uwagę m.in. na substancje wzmacniające smak i zapach, takie jak: glutaminian sodu (E 621), substancje spulchniające i zakwaszające (E 508, 509, 510, 517, 525), czyli chlorki potasu wapnia i magnezu oraz wodorotlenek potasu i siarczan amonu; konserwanty E 210 (kwas benzoesowy), E 211 (benzoesan sodu) czy E 212 (benzoesan potasu) oraz substancje z grupy E 220-228, czyli siarczyny. Na te ostatnie zwróćmy uwagę szczególnie w okresie przedświątecznym, ponieważ najczęściej wykorzystuje się je do konserwacji suszonych i wędzonych owoców.

Nie marnujmy

Eksperci radzą też, by przy wybieraniu jedzenia starać się kupować produkty o krótkim terminie ważności i jak najmniej przetworzone – gwarantuje to, że liczba dodatkowych składników będzie mała. Zresztą podstawową zasadą przy patrzeniu na skład kupowanego jedzenia jest: im krótsza lista, tym lepiej.

Patrzenie na termin ważności ma jeszcze jedną ważną zaletę, szczególnie istotną w czasach nadmiernej konsumpcji – pozwala uniknąć marnowania jedzenia, co jest jednym z największych problemów współczesnego świata. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przygotowało nawet specjalny program, który ma pomóc w rozwiązaniu tego zjawiska. Jego postawą jest zasada 4P. Chodzi o planowanie zakupów z wyprzedzeniem, przetwarzanie żywności w celu wydłużenia jej trwałości, przechowywanie produktów w odpowiednich warunkach i sprawdzanie daty ważności oraz podzielenie się zbędną żywnością. To ważne szczególnie w okresie przedświątecznym, kiedy kupujemy dużo więcej niż zazwyczaj. Warto zaznaczyć, że mimo wysokich cen żywności Polacy znowu na święta wydadzą dużo pieniędzy.

Jak wynika z badania zrealizowanego na zlecenie Związku Banków Polskich, statystyczny Polak wydał na przedświąteczne zakupy przeciętnie nominalnie 1427 zł. Jak można się domyślić, stosunkowo największa część wydatków, bo przeciętnie 585 zł, będzie związana z artykułami spożywczymi i organizacją świąt. Może zatem warto dobrze zaplanować świąteczne wydatki, by tego jedzenia, które kupimy, zwyczajnie nie zmarnować.

Publikacja dofinansowana ze środków budżetu państwa w ramach programu Ministra Edukacji i Nauki pod nazwą Społeczna odpowiedzialność nauki – Popularyzacja nauki i promocja sportu, nr projektu: SONP/SN/550964/2022, kwota dofinansowania: 500 000,00 zł, całkowita wartość projektu: 556 000,00 zł.

MEN

2022-12-19 16:48

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sport w naturze

Sztuczna bieżnia nie zastąpi leśnej ścieżki, ściana wspinaczkowa – wypadu w góry, a basen – jeziora czy morza. Wysiłek fizyczny w środowisku naturalnym jest nie tylko o wiele bardziej efektywny, ale też przyjemniejszy.

Wszyscy wiemy, że „sport to zdrowie” – nawet jeśli tylko w teorii. Wyrażenie to, z mniejszym lub większym skutkiem, jest nam wpajane od najmłodszych lat. Uprawianie sportów, jak i większość form aktywności fizycznej pozytywnie wpływa na zdrowie fizyczne i psychiczne, poprawia nastrój, kształtuje ducha rywalizacji. „Sukcesy sportowców zależą od wielu czynników. Jakość pożywienia i środowisko naturalne, w którym prowadzony jest intensywny trening wyczynowy, wpływają na zdrowie organizmu. Nie bez znaczenia dla zdrowia sportowca są także czynniki takie jak hałas, drgania, warunki w pomieszczeniu do treningu. Dlatego bezpieczny dla zdrowia trening wyczynowy powinien się odbywać w nieskażonym środowisku naturalnym” – podkreśla prof. Maria Szpakowska z Politechniki Gdańskiej w pracy pt. Oddziaływanie środowiska naturalnego na zdrowie sportowca.

CZYTAJ DALEJ

Święcenia prezbiteratu i diakonatu we franciszkańskiej rodzinie

2024-06-02 18:54

jms

    Rodzina franciszkańska ma czterech nowych prezbiterów i dziewięciu diakonów!

    W sobotę 1 czerwca w bazylice św. Franciszka w Krakowie o. bp Damian Muskus OFM udzielił sakramentu święceń braciom z trzech zakonów - Braci Mniejszych, Braci Mniejszych Kapucynów i Braci Mniejszych Konwentualnych.

CZYTAJ DALEJ

Film "Wolni" okiem dr hab. Anety Rayzacher-Majewskiej

2024-06-03 13:41

[ TEMATY ]

film

recenzja

Wolni

mat. prasowy

W dzisiejszym świecie człowiek chętnie korzysta z wolności – podejmuje decyzje całkowicie niezależnie od wszystkiego – także od ich konsekwencji i ceny. Jako wolny obywatel świata zwiedza inne kraje i kontynenty, nierzadko podążając ślad w ślad za przewodnikiem, który podpowiada mu, co ma oglądać i czym się zachwycić. Swą wolność składa na ołtarzu mediów społecznościowych, uzależniając się od polubień i filtrów. Wolność zaszczepia także w młodszych pokoleniach, zapewniając im różne rozrywki na każdą chwilę – tak intensywnie, że nikt nie ma czasu na nudę, której częstą towarzyszką jest kreatywność… Dzisiejszy człowiek jest nie tylko zanurzony w wolności, ale wręcz rzuca się w jej odmęty i nieliczni tylko zdają sobie sprawę ze swojego położenia. Pod tym względem wolność podobna jest do wody… Potrzeba nam jej do życia, ale zachłyśnięcie się nią może być tragiczne w skutkach.

Co zatem zrobić, by wolność nie zaszkodziła? W miejsce wolności „od…” wybrać wolność „ku…”, czyli… odbyć podróż do wnętrza! Jak twierdził św. Augustyn, „Jeżeli Bóg w życiu jest na pierwszym miejscu, wszystko znajdzie się na właściwym miejscu”. Słowa biskupa z Hippony potwierdzają bohaterowie filmu „Wolni. Podróż do wnętrza”. Oni uznali prymat Boga nad wszystkim i nad wszystkimi – także najbliższymi wierząc jednak, że poprzez służbę Bogu będą służyć także tym, których kochają. Życie monastyczne jest wielkim darem dla całego Kościoła. Jak mówią, ich „samotność zmienia się w towarzystwo Boga”, a w Bożej obecności przedstawiają Ojcu w niebie sprawy Kościoła i świata. Dla tej bliskości porzucili świat – nawet jeśli był on już starannie poukładany, a nawet roztaczał wizje bogactwa lub sławy. Obrali najlepszą cząstkę (zob. Łk 10 42) i tam odnajdują szczęście, choć – jak przyznają – czasem to szczęście ma kształt krzyża.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję