Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Serniki na każdą okazję

Wielu z nas nie wyobraża sobie świętowania czy rodzinnego spotkania bez sernika. Pieczone czy na zimno – wszystkie rozpływają się w ustach.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Z truskawkami

SKŁADNIKI :
*4 serki homogenizowane waniliowe (każdy o wadze 150 g)
*3 jajka (osobno białka i żółtka)
*100 g miękkiego masła
*1/2 szklanki cukru pudru (może być również zwykły drobny cukier)
*ekstrakt waniliowy
*2,5 łyżki żelatyny
*1 szklanka mleka

oraz:
*1/2 kg truskawek
*galaretka truskawkowa

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wykonanie:
1. Mleko lekko podgrzej, dodaj żelatynę, dokładnie wymieszaj i odstaw na 10-15 min do napęcznienia.
2. W tym czasie zmiksuj masło, stopniowo dodawaj do niego cukier, po jednym żółtku oraz wanilię.
3. Dodaj serki waniliowe i ostudzoną żelatynę, wymieszaj.
4. W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka. Pianę połącz z masą serową i wymieszaj łyżką (bez użycia miksera).
5. Masę włóż do lodówki na mniej więcej 15 min – do momentu delikatnego stężenia. W tym czasie przygotuj galaretkę według opisu na opakowaniu. Wystudź i włóż do lodówki.
6. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wylej lekko tężejącą masę, schłódź. Na wierzchu ułóż truskawki i zalej lekko tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki i zostaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Kajmakowy

SKŁADNIKI :
Spód:
*200 g herbatników pełnoziarnistych
*50 g masła
Masa:
*1 kg sera z wiaderka
*250 g mascarpone
*200 g śmietanki 30%
*1 szklanka cukru
*6 jajek
*2 budynie waniliowe bez cukru
oraz:
*1/2 puszki kajmaku do dekoracji

Wykonanie:
1. Herbatniki drobno pokrusz, wymieszaj z roztopionym masłem, zagnieć, wylep dno blaszki i wstaw do lodówki do schłodzenia.
2. Wszystkie składniki masy przełóż do dużej miski i zmiksuj. Wylej na przygotowany spód.
3. Blaszkę z ciastem wstaw do piekarnika, poniżej ustaw naczynie wypełnione wrzątkiem. Piecz 40-50 min w 170°C. Po tym czasie ciasto pozostaw jeszcze na 30 min w zamkniętym piekarniku.
4. Po przestudzeniu wierzch polej podgrzanym kajmakiem.

Reklama

Pistacjowy

SKŁADNIKI:
Spód:
*180 g herbatników maślanych
*80 g roztopionego masła
Masa serowa:
*100 g białej czekolady
*150 ml śmietanki 30%
*200 g masy pistacjowej
*1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
*3/4 szklanki cukru
*1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
*5 jajek
*70 g miękkiego masła
*2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa czekoladowa:
*100 g białej czekolady
*50 ml śmietanki 30%
Do dekoracji:
*posiekane pistacje
*jadalne płatki róży

Wykonanie:
1. Herbatniki rozkrusz i wymieszaj z roztopionym masłem, aż osiągną konsystencję piasku.
2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Dno wylep masą ciasteczkową, mocno dociskając łyżką, aby tworzyła zwarty spód. Włóż do lodówki, aby schłodzić.
3. W rondelku podgrzej śmietankę kremówkę. Gdy będzie gorąca, dodaj drobno posiekaną czekoladę i zdejmij z palnika. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Gdy nieco przestygnie, dodaj pastę pistacjową i mieszaj do połączenia się składników.
4. Do miski włóż twaróg, dodaj cukier, cukier z wanilią i jajka. Miksuj przez 30 s na wysokich obrotach miksera – tylko do połączenia się składników.
5. Dodaj mąkę ziemniaczaną, miękkie masło oraz przygotowaną masę czekoladowo-pistacjową. Całość zmiksuj do połączenia się wszystkich składników.
6. Masę serową wylej na przygotowany wcześniej spód tortownicy. Nagrzej piekarnik do temp. 170°C. Na dolnej półce piekarnika umieść blaszkę z wodą (aby w trakcie pieczenia zapewnić sernikowi dużą wilgotność), a na środkowej półce – sernik. Piecz przez 30 min w temp. 170°C (góra-dół, bez termoobiegu), a następnie przez 60 min w temp. 130°C (bez termoobiegu). Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku na minimum 15 min, po tym czasie lekko uchyl drzwiczki.
7. Gdy sernik będzie całkowicie zimny, polej go białą polewą czekoladową i udekoruj posiekanymi pistacjami i płatkami róży.

Reklama

Z rodzynkami

SKŁADNIKI:
*250 g mąki
*120 g masła
*80 g cukru pudru
*1 jajko
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
*100 g masła
*150 g cukru
*4 jajka (żółtka i białka osobno)
*1 kg sera białego mielonego
*1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
*po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i kaszy manny
*100 g rodzynek

Wykonanie:
1. Z podanych składników szybko zagnieć ciasto. Owiń je w folię i wstaw do lodówki do schłodzenia.
2. Przygotuj masę serową. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami (białka ubij na pianę), a następnie z serem. Dodaj cukier z wanilią, kaszę, mąkę ziemniaczaną i pianę z białek oraz rodzynki.
3. Ciastem wylep dno tortownicy, boki posmaruj masłem i wylep paskami pergaminu. Wylej masę serową.
4. Sernik piecz ok. 2 godz. w temp. 160°C. Ostudź go w piekarniku, wyjmij i udekoruj według uznania.

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Świadectwo: Myślałem, że to ja jestem bogiem

[ TEMATY ]

świadectwo

Bliżej Życia z wiarą

Archiwum Patryka Sokalskiego

Alkohol, imprezy, narkotyki, toksyczna miłość... W wieku 18 lat cały świat, który sobie zbudował, legł w gruzach, bo nic nie zaspokajało pustki w jego sercu.

W czasie ostatniej próby samobójczej usłyszał wyraźny, czuły, a jednocześnie mocny głos: „Nie pozwolę ci umrzeć; wstań, mam dla ciebie plan”.

CZYTAJ DALEJ

Proszę Cię, Panie, o łaskę bycia zawsze świadomym ceny mojego odkupienia

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii J 19, 25-34.

Poniedziałek, 20 maja. Święto Najświętszej Maryi Panny Matki Kościoła

CZYTAJ DALEJ

Śp. ks. Tadeusz Kasperek - proboszcz, jakich mało

2024-05-20 22:29

Katarzyna Dybeł

Ks. prałat Tadeusz Kasperek w czasie diecezjalnej pielgrzymki do Ziemi Świętej - 12 marca 2010, Góra Błogosławieństw

Ks. prałat Tadeusz Kasperek w czasie diecezjalnej pielgrzymki do Ziemi Świętej - 12 marca 2010, Góra Błogosławieństw

    Emerytowany proboszcz parafii pw. św. Piotra w Wadowicach i honorowy obywatel Miasta Wadowice ks. prałat Tadeusz Kasperek zmarł 17 maja br. w krakowskim szpitalu.

    Charyzmatyczny kapłan, ksiądz z powołania, ceniony i lubiany, obdarzony licznymi talentami, mocną osobowością i determinacją w posługiwaniu tym, których Bóg stawiał na jego drodze. Pełen niewyczerpanej energii i wciąż nowych pomysłów, zawsze otwarty i gościnny, rozmodlony i umiejący rozmodlić innych, gotowy rozmawiać z każdym niezależnie od jego poglądów, twórczy, kochający Kościół – proboszcz jakich mało. Wyjątkowy gospodarz i organizator, dla wielu przyjaciel, duchowy ojciec, spowiednik i mistrz ewangelicznego słowa. Serce i czas miał dla wszystkich, ale w centrum jego duszpasterskiej troski były dzieci i osoby chore, starsze, zmagające się z cierpieniem i niezrozumieniem. Przez ostatnie lata swego życia doświadczył krzyża ciężkiej choroby i kalectwa, który niósł w heroiczny sposób, ofiarując wiele z tego cierpienia w intencji swoich parafian.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję