Rzodkiewkowy chłodnik
(Przepis na 4 porcje)
3 duże pęczki świeżych (ważne) rzodkiewek, 1 ogórek, 1 ząbek czosnku, 2 kopiaste łyżki posiekanego szczypiorku, 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku (może być mrożony), sól, litr wychłodzonego kefiru lub zsiadłego mleka, 2 łyżki śmietany.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Ogórek obieramy wzdłuż, odrzucamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, rzodkiewkę - w cienkie plasterki (większe główki - w półplasterki), czosnek siekamy, dodajemy zieleninę. Składniki zalewamy spienionym,
rozkłóconym ze śmietaną kefirem lub zsiadłym mlekiem, całość oprószamy niewielką ilością soli i odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce.
Podajemy na wychłodzonych talerzach z dodatkiem młodych ziemniaków, obficie posypanych koperkiem i okraszonych tłuszczem, lub z dodatkiem ugotowanych na twardo i pokrojonych w zgrabne cząstki jajek.
Wyśmienicie smakuje z grzankami z tostowego chlebka - przed zrumienieniem lekko natartymi rozkrojonym ząbkiem czosnku.
Sałatka z rzodkiewek - wykwintna
(Przepis na 4 porcje)
Reklama
3 pęczki dorodnych rzodkiewek, 1 szklanka marynowanych pieczarek lub podgrzybków, 2 jajka ugotowane na twardo, liście sałaty.
Sos: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, sól, biały pieprz, szczypta cukru.
Rzodkiewki kroimy w półplasterki, grzyby - w paseczki lub drobno siekamy. Jajka kroimy na połowę, oddzielamy żółtka od białek - białka drobno siekamy, dodajemy do rzodkiewek, składniki delikatnie łączymy.
Sos: Oliwę ucieramy z przyprawami, dodajemy sok z cytryny, ucieramy - aż składniki się połączą i utworzy się lekki majonezik.
Sosem zalewamy sałatkę, delikatnie mieszamy, rozkładamy równe porcje na liściach sałaty i obficie posypujemy przetartymi przez ostre sito żółtkami. Sałatkę podajemy lekko wychłodzoną, jednak nie później
niż 20 min po przygotowaniu.
Rada: Rzodkiewkę należy spożywać wyłącznie młodą i świeżą, gdy jest stara i lekko sparciała, traci nie tylko wszystkie walory - zdrowotne i smakowe - ale staje się ciężko strawna i może poważnie
zaszkodzić! Dokładnie rozdrobnioną rzodkiewkę, np. utartą na tarce z małymi otworami, możemy podać dzieciom, osobom starszym, a także osobom, które cierpią na niedomagania żołądka czy wątroby.