Konkurs zapoczątkowany został w zeszłym roku w Chorwacji i był już przeprowadzony w 23 państwach członkowskich Unii Europejskiej oraz na Ukrainie. W tym roku odbywa się w 40 krajach, a dzięki współpracy z przemyską Caritas, ogólnopolski finał miał miejsce właśnie w Przemyślu. Celem konkursu jest promocja osób z niepełnosprawnościami, ich talentów i pasji, niwelowanie barier i stereotypów oraz integracja społeczna.
W konkursie wzięło udział 10 podopiecznych przemyskiej Caritas: z Warsztatu Terapii Zajęciowej w Leżajsku oraz z Domu Pomocy Społecznej w Przemyślu. Uczestnicy konkursu mieli do przygotowania posiłki w dwóch kategoriach: napój oraz danie główne. Podczas oceniania posiłków jury brało pod uwagę przede wszystkim zaangażowanie i trud, jaki uczestnicy włożyli w ich przygotowanie. Ogólnopolskimi zwycięzcami konkursu zostali: Anna Czerwonka z WTZ w Leżajsku, która przygotowała owocowy koktajl oraz Sebastian Krasuski z DPS w Przemyślu, który zaserwował proziaki z kurczakiem, sosem mango i rukolą.
Nagrodą dla zwycięzców będzie dziesięciodniowy wyjazd na warsztaty gastronomiczne do Zagrzebia oraz audiencja u Papieża w Rzymie. Mamy nadzieję, że przeprowadzony konkurs już na stałe wpisze się w kalendarz przemyskiej Caritas, promując podmiotowość osób z niepełnosprawnościami, ich pasje i talenty. Wszystkim zaangażowanym dziękujemy za udział a zwycięzcom serdecznie gratulujemy.
Pomóż w rozwoju naszego portalu