Składniki:
50 dag filetów matiasów
½ łyżeczki mielonego imbiru lub kawałek świeżego imbiru
przyprawy: ¼ łyżeczki sproszkowanego cynamonu, 3 goździki, 2 ziarna czarnego pieprzu, 1 liść laurowy
5 łyżek oleju
skórka otarta z połowy sparzonej cytryny
1 łyżeczka cukru
* * *
Śledzie opłukać letnią wodą i pokroić na części (jeśli są bardzo słone, namoczyć je w wodzie na kilka godzin). Utłuc, najlepiej w moździerzu – cynamon, goździki, liść laurowy i wymieszać ze startym na drobnej tarce imbirem, cukrem oraz utartą skórką z cytryny.
Śledzie włożyć do miski i wymieszać z przyprawami oraz olejem. Miskę przykryć i odstawić do lodówki na 12 godz.
Przepisy zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu