Reklama

Na św. Marcina najlepsza gęsina

Niedziela Ogólnopolska 45/2014, str. 56

Archiwum – Folwark Kamyk

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Może być nadziewana owocami lub kiszoną kapustą albo - po polsku - z kaszą gryczaną. Niezależnie od tego, jak jest przyrządzana, 11 listopada powinna się znaleźć na naszych stołach - uważają propagatorzy akcji „Gęsina na św. Marcina”.

Cudze chwalicie - swego nie znacie

Najsmaczniejsza jest gęś żyjąca zdrowo. Chodząca po łąkach i ogrodach. Kąpiąca się w czystych stawach. Na stoły trafiająca po 16 tygodniach hodowli, przez ostatnie 3 tygodnie karmiona pełnym ziarnem owsa - stąd jej nazwa „owsiana”. Wtedy jej mięso jest miękkie, delikatne, zdrowe - oceniają hodowcy. Ale czy znają je Polacy? Raczej nie. Choć w naszym kraju gęsi hoduje się sporo, z reguły przeznaczone są one dla zagranicznych odbiorców. Rocznie eksportujemy ponad 20 tys. ton gęsiny, głównie do Niemiec. Na naszym rodzimym rynku sprzedajemy jedynie 700 ton. Oznacza to, że statystyczny Polak zjada rocznie 17 gramów gęsiny, czyli praktycznie nie je jej wcale. Konsumenci narzekają, że jest za droga i trudno dostępna, hodowcy - że się źle sprzedaje, i koło się zamyka.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Polska tradycja

Reklama

Nasze babki doceniały zalety gęsiny. Na przeziębienia podawały ciepłe mleko z miodem i gęsim smalcem. Z gęsi robiono też okrasę - siekano mięso z tłuszczem, masę solono, posypywano majerankiem, doprawiano czosnkiem. Okrasa zawierała witaminy i minerały, m.in. fosfor i wapń tak cenne dla naszego organizmu. Smarowano nią chleb, okraszano ziemniaki, dodawano do zup lub podawano jako lekarstwo. Na początku XX wieku nikt na polskiej wsi, ale także w miastach nie wyobrażał sobie długich, słotnych listopadowych wieczorów bez pieczonej gęsiny. Piotr Adamczewski, znawca polskich smaków, podaje, że w listopadzie 1865 r., poczynając od św. Marcina, w Warszawie liczącej 350 tys. mieszkańców zjedzono 20 tys. ton gęsiny, co oznacza, że co drugi warszawiak zjadał ponadpółkilogramowy kawałek.

Akcja Slow Food

Kilka lat temu hodowcy zdrowej polskiej żywności zrzeszeni w organizacji Slow Food Polska - promującej regionalne produkty najwyższej jakości, powstałe tradycyjnymi metodami - postanowili zwrócić uwagę restauratorów na wyjątkowość polskiej gęsiny i tak jak dawniej bywało w dniu św. Marcina - zaserwować autorskie przepisy szefów kuchni na bazie gęsiny w najlepszych restauracjach. Ptaki - najwyższej klasy gęsi „owsiane” - pochodziły z hodowli w Kołudzie Wielkiej. Zaproszeni do udziału w akcji szefowie kuchni z niedowierzaniem pytali: - To nasze, polskie? Akcja powiodła się i teraz co roku w okolicach 11 listopada polskie restauracje proponują gościom gęsinę.

Amerykanie jedzą indyki, my - gęsi

- Dlaczego gęś nie miałaby stać się naszym daniem narodowym? - pyta Zdzisław Bartelak, właściciel folwarku Kamyk, członek Slow Food Polska. - Amerykanie mają swoje indyki, które zjadają, gdy spotykają się rodzinnie z okazji Święta Dziękczynienia; my powinniśmy więc powrócić do tradycji serwowania gęsiny, tym bardziej że jest ona bezwzględnie najzdrowszym mięsem. W tej chwili w zagrodzie p. Bartelaka w Kamyku jest ponad 100 gęsi, wszystkie wypielęgnowane, karmione ekologicznie. - Z okazji Święta Niepodległości przygotowujemy dwie biesiady patriotyczne - mówi właściciel Folwarku Kamyk - i zapraszamy wszystkich chętnych 9 i 11 listopada. Będą wspomnienia, wspólne śpiewanie pieśni i oczywiście będzie gęsina.

Jak samemu przygotować wyśmienitą gęsinę - czytaj na str. 58.

2014-11-04 15:17

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Najkrótsze i najdłuższe pontyfikaty

Niedziela legnicka 46/2007

Margita Kotas

Listopad jest szczególnym czasem, gdy odwiedzamy cmentarze, i stając przy grobach naszych bliskich myślimy o przemijaniu, o wieczności. Wspominamy tych wszystkich, którzy od nas już odeszli: małżonków, rodziców, dobrodziejów, ale i ludzi wybitnych, zasłużonych dla naszej Ojczyzny, ale i dla Kościoła. Dziś chcemy przypomnieć pontyfikaty papieży. Wielu z nich zostało świętymi, ale o wielu zapomniała historia.

Historia papiestwa odnotowała 264 pontyfikaty. Poczet papieży to wielka mozaika osobowości i cech charakterologicznych. O długości poszczególnych pontyfikatów w sposób znaczący decydował wiek papieży elektów, który w momencie wyboru bardzo często wynosił 80 lat. Stan zdrowia papieży elektów niekiedy uniemożliwiał im spełnienie podstawowych czynności związanych z piastowaniem tego urzędu. Na ich pontyfikat miały również wpływ uwarunkowania polityczne, a nawet warunki atmosferyczne.
CZYTAJ DALEJ

Co dzieje się w liturgii po śmierci papieża?

2025-04-21 13:34

[ TEMATY ]

papież Franciszek

śmierć Franciszka

PAP/EPA/ANGELO CARCONI

21 kwietnia 2025 roku, o godz. 7.35, zmarł papież Franciszek. Kościół na całym świecie wchodzi w czas sede vacante – okres, w którym Stolica Apostolska jest nieobsadzona i cały Lud Boży oczekuje na wybór nowego Następcy św. Piotra.

W tym czasie warto zwrócić uwagę na kilka spraw w liturgii. Przede wszystkim, w modlitwie eucharystycznej nie wymienia się imienia papieża. Zamiast tego, kapłan wspomina jedynie biskupa diecezjalnego: „…razem z naszym biskupem N.” – pomijając słowa o papieżu.
CZYTAJ DALEJ

Interpol odmówił wszczęcia poszukiwań za posłem Romanowskim

2025-04-22 15:10

[ TEMATY ]

poseł

prokuratura

Marcin Romanowski

Adam Bodnar

Interpol

Ministerstwo Sprawiedliwości

Marcin Romanowski

Marcin Romanowski

Interpol odmówił wszczęcia poszukiwań za posłem Marcinem Romanowskim, podejrzanym ws. Funduszu Sprawiedliwości - poinformowała we wtorek PAP rzeczniczka prokuratora generalnego prok. Anna Adamiak. B. wiceszef MS od grudnia ub. roku przebywa na Węgrzech, gdzie uzyskał azyl polityczny.

Jako pierwsze informację o tym, że Interpol nie będzie poszukiwał Romanowskiego czerwoną notą, podało RMF 24. W grudniu ubiegłego roku prokuratura skierowała do Krajowego Biura Interpolu w Komendzie Głównej Policji wniosek o wszczęcie poszukiwań międzynarodowych Romanowskiego wraz z wnioskiem o publikację czerwonej noty Interpolu. Wniosek został przekazany do Sekretariatu Generalnego Interpolu w Lyonie.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję