Reklama

Z zakonnej kuchni

Mus dyniowo-pomarańczowy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
4 kg miąższu dyni piżmowej (bez skóry)
8 obranych pomarańczy
1 cytryna (tylko miąższ, bez białej skórki)
1 łyżeczki mielonego imbiru
2 szklanki (ok. 400 g) ksylitolu
1 łyżeczki kardamonu
1 cały kawałek cynamonu
1 laska wanilii
1 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 jabłko ze skórką

Wykonanie:
Dynię obierz i oczyść z pestek. Cały miąższ pokrój w drobną kostkę, przełóż do dużego garnka, zasyp ksylitolem i wymieszaj. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj jabłko i dodaj je do dyni. Pozostaw w temperaturze pokojowej na ok. 2-3 godziny, aż puszczą dużo soku. Dodaj przyprawy. Z laski wanilii wyjmij ziarenka i dodaj je razem z pustą laską, a cynamon wrzuć w całości. Postaw garnek z dynią na małym ogniu i zacznij podgrzewać. Cytrusy dokładnie umyj i sparz. 6 obranych pomarańczy pokrój razem z białymi błonkami w mniejsze cząstki i dodaj je do dyni. Obierz ze skórki cytrynę, pokrój miąższ bez błonek i również dodaj do dyni. Ze skóry z 2 obranych pomarańczy usuń wewnętrzną białą część, która daje gorzki smak, bardzo drobno ją pokrój i dodaj do gotującej się dyni. Owoce z dynią i przyprawami gotuj do momentu, aż większość soku odparuje. Gdy dżem uzyska gęstą konsystencję, wyjmij korę cynamonu oraz laskę wanilii i zmiksuj pozostałe składniki na gładki mus. Zdejmij z ognia. Gorący mus przelej do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2020-09-30 11:17

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Triduum Paschalne - trzy najważniejsze dni w roku

Niedziela legnicka 16/2006

Karol Porwich/Niedziela

Monika Łukaszów: - Wielkanoc to największe święto w Kościele, wszyscy o tym wiemy, a jednak wielu większą wagę przywiązuje do świąt Narodzenia Pańskiego. Z czego to wynika?

CZYTAJ DALEJ

W świetle Eucharystii, w ciszy konfesjonału - paulini i Jasna Góra

2024-03-28 10:33

[ TEMATY ]

Jasna Góra

Karol Porwich/Niedziela

Patriarcha Zakonu Paulinów św. Paweł z Teb przez wielu skazany na śmierć głodową na pustyni, doświadczył Bożej troski i był z Bożej Opatrzności karmiony chlebem. Dziś prawie pół tysiąca paulinów każdego dnia Chlebem Eucharystycznym karmi ludzi na 4 kontynentach. W sercu Zakonu na Jasnej Górze żyje ponad 70 kapłanów. Misję tego miejsca i posługujących tu paulinów, wciąż określają słowa św. Jana Pawła II, że „Jasna Góra to konfesjonał i ołtarz narodu”. Sprawowanie Eucharystii jako centrum życia całej wspólnoty i pracy apostolskiej paulinów wpisane jest w ich zakonne konstytucje.

Na Mszę św…po cud

CZYTAJ DALEJ

Całun Turyński – badania naukowe potwierdzają, że nie został wyprodukowany

2024-03-28 22:00

[ TEMATY ]

całun turyński

Adobe.Stock

Całun Turyński

Całun Turyński

W Turynie we Włoszech zachowało się prześcieradło, w które według tradycji owinięto ciało zmarłego Jezusa - Święty Całun. W ostatnich latach tkanina ta została poddana licznym, nowym badaniom naukowym. Rozmawialiśmy o tym z prof. Emanuelą Marinelli, autorką wielu książek na temat Całunu - niedawno we Włoszech ukazała się publikacja „Via Sindonis” (Wydawnictwo Ares), napisana wspólnie z teologiem ks. Domenico Repice.

- Czy może pani profesor wyjaśnić tytuł swojej nowej książki „Via Sindonis”?

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję