Składniki na część mokrą o konsystencji ciasta naleśnikowego:
4 łyżki mąki z ciecierzycy
0,5 szklanki wody
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczki suszonego czosnku
1 łyżeczki pieprzu
szczypta soli
na część suchą a’la bułka tarta:
2/3 szklanki płatków jaglanych
1/4 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżka mąki bezglutenowej
Wykonanie:
W misce wymieszać mąkę z ciecierzycy z przyprawami i stopniowo dolewać wody. Następnie odstawić na 10- 15 min, aby ciasto zgęstniało. W tym czasie w młynku do kawy lub blenderze należy zmiksować płatki i wiórki kokosowe. Nie mieszać za długo, aby nie puściły oleju. Połączyć zmielone płatki, wiórki, mąkę oraz sól. Kawałki mięsa lub filety rybne obtaczać najpierw w cieście ciecierzycowym, a następnie w suchej panierce. Smażyć na tłuszczu, aż się zarumienią.
Pomóż w rozwoju naszego portalu