Reklama

Z zakonnej kuchni

Risotto cytrynowe z pieczonym łososiem i brokułami

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
250 g brokułu
4 łyżki ryżu jaśminowego
1-3 ząbku czosnku
2 g papryczki chili czerwonej
1 łyżeczka oliwy z oliwek
6 łyżeczek soku z cytryny
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
200 ml wywaru warzywnego
szczypta soli i czarnego pieprzu
100 g (1 porcja) łososia atlantyckiego
2 plastry cytryny
2 łyżki świeżego rozmarynu

Przygotowanie:
Brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie. Ryż dokładnie wypłukać, odsączyć z wody. Na dużej patelni z grubym dnem, na średnim ogniu, rozgrzać tłuszcz, dodać drobno posiekany czosnek i ostrą papryczkę, zeszklić. Dodać ryż, smażyć na średnim ogniu, wymieszać. Kiedy ryż będzie już suchy, dodać sok z połowy cytryny i jej startą skórkę, ponownie wymieszać. Porcjami wlewać do ryżu wywar warzywny i gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu wchłonięcia się płynu; postępować tak do ostatniej porcji płynu, aż wywar całkowicie wsiąknie, a ryż będzie miękki. Danie doprawić do smaku solą i pieprzem, zdjąć z ognia. Łososia opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić na dwie lub trzy porcje, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ryby ułożyć plasterki cytryny, a obok – gałązkę świeżego rozmarynu. Rybę włożyć do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec ok. 20 min. Podawać na ciepło na risotto cytrynowym z ugotowanymi brokułami.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2023-05-23 14:24

Ocena: +6 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pasztet warzywny doskonały

Składniki:
100g kaszy jaglanej
1 szklanka mieszanki orzechów
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 marchewki
2 pietruszki
6 łyżek masła klarowanego +
1 łyżka do wysmarowania formy
1 łyżka mąki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól kłodawska
świeżo mielony czarny pieprz

CZYTAJ DALEJ

Watykan/ Autorzy książki o rodzinie Ulmów odznaczeni polskim Złotym Krzyżem Zasługi

2024-05-02 20:31

[ TEMATY ]

książka

ks. Paweł Rytel‑Andrianik

rodzina Ulmów

złoty Krzyż Zasługi

Episkopat.news

Ks. Paweł Rytel-Andrianik

Ks. Paweł Rytel-Andrianik

Autorzy książki o błogosławionej rodzinie Ulmów "Zabili także dzieci": watykanistka włoskiej agencji prasowej Ansa Manuela Tulli i szef polskiej redakcji watykańskich mediów Vatican News ks. Paweł Rytel-Andrianik zostali w czwartek odznaczeni Złotym Krzyżem Zasługi, przyznanym przez prezydenta RP Andrzeja Dudę.

Ceremonia wręczenia odznaczeń odbyła się w ambasadzie RP przy Stolicy Apostolskiej, a Krzyże Zasługi wręczył ambasador Adam Kwiatkowski.

CZYTAJ DALEJ

Dzieweczko Lipska, módl się za nami...

2024-05-03 20:00

[ TEMATY ]

Rozważania majowe

Wołam Twoje Imię, Matko…

Karol Porwich/Niedziela

Od wieków żywa i nieustanna miłość do Matki Najświętszej sprawiła, że 2 lipca 1969 roku doszło do koronacji „Maryi Lipskiej w maleńkiej posturze”. Dokonał jej Prymas Polski, Stefan Kardynał Wyszyński.

Rozważanie 4

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję