Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Obecnie produkty fermentowane są bardzo popularne w kuchniach całego świata – zarówno ze względu na smak, jak i na korzyści zdrowotne.

Niedziela Ogólnopolska 1/2024, str. 62

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

stock.adobe.pl

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Wśród kiszonek w Polsce największym powodzeniem cieszą się kiszone ogórki i kapusta.

Kapusta kiszona jest jedną z najbardziej popularnych form konsumpcji tego warzywa. Ze względu na jej wartości odżywcze i właściwości zaleca się, aby włączyć ją do codziennej diety. Jest niskokaloryczna – zawiera ok. 11 kcal w 100 g. Dzięki temu zalecana jest osobom zmagającym się z nadwagą czy otyłością. Poza tym jest źródłem błonnika pokarmowego, który powoduje uczucie sytości po jej spożyciu. Zawiera wiele cennych witamin – C, E, K oraz A, a także znaczne ilości mikroelementów (żelaza, selenu, manganu) oraz makroelementów (wapnia, siarki, magnezu, potasu i sodu). Obok tego, że jest naturalnym probiotykiem, wykazuje też działanie przeciwnowotworowe, ma pozytywny wpływ na układ krwionośny oraz reguluje przemiany tłuszczowe w organizmie. Poza tym sok z kiszonej kapusty działa przeciwzapalnie w leczeniu chorób reumatologicznych.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kolejnym naturalnym probiotykiem w sezonie jesienno-zimowym oraz w czasie trwania antybiotykoterapii są ogórki kiszone. Charakteryzują się również niską wartością kaloryczną – 100 g produktu dostarcza ok. 12 kcal. Są źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B1, B2, B3 oraz B6. Są również bogate w makroelementy: magnez, potas, fosfor, sód oraz w żelazo, będące mikroelementem. Poza tym, że przyczyniają się do wzrostu odporności, wpływają na obniżenie cholesterolu, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy czy chorób serca. Poprawiają również kondycję włosów, skóry i paznokci. Ponadto woda z kiszonych ogórków ma takie same wartości odżywcze jak same ogórki, a ponadto jest zalecana kobietom w ciąży.

Kiszenie jest tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Jak widać, kiszonki mają wiele cennych właściwości. Jeśli decydujemy się jednak na ogórki kiszone ze sklepu, należy zwrócić uwagę, aby rzeczywiście były kiszone, a nie kwaszone. Jeśli na opakowaniu widnieje napis „kwaszone”, oznacza to, że został do nich dodany katalizator, który przyspiesza proces fermentacji.

2024-01-02 12:11

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kwasy omega-3 a zdrowie

Niedziela Ogólnopolska 3/2024, str. 62

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Każdy z nas chciałby mieć doskonałą pamięć, zdrowe jelita, mocne serce i mało stresu. Niestety, nasza dieta często nie dostarcza organizmowi odpowiednich substancji. Co powinniśmy jeść, by cieszyć się lepszym zdrowiem?

Kwasy omega-3 należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oznacza to, że są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a mimo to organizm nie potrafi ich syntetyzować, w związku z czym muszą być dostarczane do organizmu z pożywieniem.
CZYTAJ DALEJ

Szczęśliwa zakonnica i nauczycielka - bł. Maria Antonina Kratochwil

2025-10-02 15:01

[ TEMATY ]

nauczycielka

szczęśliwa zakonnica

bł. Maria Antonina Kratochwil

Zgromadzenie Sióstr Szkolnych de Notre Dame

bł. Maria Antonina Kratochwil

bł. Maria Antonina Kratochwil

Podczas II wojny światowej pochodząca ze Śląska siostra protestowała przeciwko okrucieństwom wobec żydowskich kobiet. Gestapo pobiło ją za to tak, że zmarła. Wspomnienie bł. Marii Antoniny Kratochwil jest obchodzone 2 października wraz z innymi Siostrami Szkolnymi de Notre Dame, które zostały zamordowane podczas II wojny światowej.

Zgromadzenie Sióstr Szkolnych de Notre Dame zostało założone przez bł. Marię Teresę Gerhardinger i oficjalnie uznane przez papieża Piusa IX w 1833 roku. Głównym obszarem ich działalności jest edukacja i wychowanie; obecnie działają one w 28 krajach Europy, Afryki, Ameryki i Azji. Siostry i członkowie stowarzyszonej z nimi wspólnoty świeckich należą do międzynarodowej Sieci „Shalom”, która na poziomie globalnym angażuje się na rzecz sprawiedliwości, pokoju i ochrony stworzenia.
CZYTAJ DALEJ

Dom misjonarek stał się domem dla uchodźców z Ukrainy

2025-10-02 18:49

[ TEMATY ]

uchodźcy

Ukraina

Holandia

siostry misjonarki

Vatican Media

Siostry Najdroższej Krwi dały nadzieję uchodźcom z Ukrainy

Siostry Najdroższej Krwi dały nadzieję uchodźcom z Ukrainy

W czasie, gdy Europa doświadcza spadku powołań, Siostry Najdroższej Krwi w holenderskim Aarle-Rixtel oferują schronienie uciekającym przed wojną, przemieniając zabytkowy klasztor w dom nadziei.

W Aarle-Rixtel, w Holandii, wiekowy zamek, który niegdyś gościł setki sióstr Misjonarek Najdroższej Krwi, dziś daje dach nad głową rodzinom uciekającym przed okropnościami wojny. Miejsce, które dawniej było Domem Macierzystym rozbrzmiewającym modlitwą i hymnami, stało się sanktuarium dla uchodźców szukających bezpieczeństwa i nadziei.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję