Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Złota przyprawa

Kurkuma ceniona jest nie tylko za swoje walory smakowe, ale również za rozległe korzyści zdrowotne wynikające z jej regularnego spożywania.

Niedziela Ogólnopolska 8/2024, str. 62

[ TEMATY ]

kurkuma

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kurkuma to sproszkowany korzeń ostryżu długiego. Początkowo była uprawiana wyłącznie ze względu na swój żółty kolor, który służył jako barwnik. W latach późniejszych była wykorzystywana jako przyprawa, a następnie – w celach leczniczych. Jednym ze składników zawartych w kłączu kurkumy jest kurkumina. Kłącze kurkumy ma wiele zalet żywieniowych. Obok podstawowych wartości odżywczych zawiera niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki mineralne, tj.: wapń, potas, żelazo, sód, a także witaminy z grupy B oraz kwas askorbinowy. Charakterystyczny żółty kolor odgrywa ważną rolę w przemyśle spożywczym. Warto podkreślić, że dla tego przemysłu barwa jest elementem istotnie wpływającym na organoleptyczną akceptację konsumenta. Kurkumina jest ponadto naturalnym barwnikiem, przez co zabarwienie produktu kurkumą nie wpływa na pogorszenie jego jakości.

Właściwości lecznicze

Stosowano ją już w starożytności jako środek o działaniu przeciwzapalnym, a także przy dolegliwościach układu pokarmowego. Kurkumina jest bioaktywnym składnikiem kurkumy. Potwierdzono to w połowie XX wieku. Odnotowuje się szeroki zakres działania kurkumy zarówno na pojedynczą komórkę, jak i na cały organizm. W latach 70. XX wieku udowodniono, że przyprawa ta wykazuje właściwości obniżające poziom cholesterolu czy zapobiegające cukrzycy. Kurkuma obok działania przeciwzapalnego ma również właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwnowotworowe. Kurkumina wykazuje także działanie neuroprotekcyjne, spowalnia rozwój choroby Alzheimera. Przyprawa ta działa ponadto ochronnie na przewód pokarmowy.

Zastosowanie

Kurkumę dodaje się do wielu produktów spożywczych, np. wyrobów cukierniczych, piekarniczych, produktów mlecznych, owoców kandyzowanych, musztard czy produktów dla dzieci. Powszechnie znana jest jako składnik przyprawy curry. Ta żółta przyprawa jest w pełni bezpieczna, a włączenie jej do diety może pozytywnie wpływać na zdrowie człowieka.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2024-02-20 14:07

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Oświadczenie ws. ks. Dominika Chmielewskiego

2025-08-29 17:57

[ TEMATY ]

salezjanie

publikacja

Salezjanie Inspektoria Pilska

W związku z dzisiejszą publikacją Gazety Wyborczej pt. „Zamiast do Jezusa zaprowadził ją do łóżka. Co skrywa znany ksiądz Dominik Chmielewski”, autorstwa redaktora Piotra Żytnickiego, działając w imieniu Inspektorii Pilskiej Towarzystwa Salezjańskiego, pragniemy przedstawić następujące stanowisko.

Zgromadzenie Salezjańskie potraktowało sprawę wynikającą ze zgłoszenia bohaterki przedmiotowej publikacji z należytą powagą i odpowiedzialnością. Bezpośrednio po otrzymaniu listownego zawiadomienia, niezwłocznie podjęto działania zgodne z obowiązującymi procedurami — przyjęto formalne zgłoszenie, zabezpieczono przekazane materiały dowodowe oraz skierowano sprawę do dalszego rozpoznania. W trosce o transparentność i bezstronność, na wniosek władz Zgromadzenia, przeprowadzenie tzw. postępowania wstępnego zostało powierzone niezależnemu organowi — Sądowi Biskupiemu w Toruniu.
CZYTAJ DALEJ

Każdy nosi „swój krzyż”

2025-08-10 11:43

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Vatican Media / ED Wien

Rozważania do Ewangelii Łk 14, 25-33.

• Mdr 9, 13-18 • Ps 90 • Flm 9b-10.12-17 • Łk 14, 25-33
CZYTAJ DALEJ

Abp Wacław Depo koronował wizerunek Matki Bożej Skarżyckiej

– Przez liturgiczny akt koronacji obrazu Matki Bożej pragniemy okazać największy hołd, ale i zobowiązanie, aby na wzór życia Maryi ten akt znalazł swoje odzwierciedlenie w naszej codzienności i dojrzałości wiary – powiedział abp Wacław Depo. 7 września w parafii Przenajświętszej Trójcy – sanktuarium Najświętszej Maryi Panny Skarżyckiej w Zawierciu-Skarżycach metropolita częstochowski koronował obraz Matki Bożej Skarżyckiej – Matki nadziei.

Hierarcha nadał obrazowi oraz sanktuarium tytuł Pani Skarżyckiej – Matki nadziei.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję