Reklama

Zdrowie

Nasze zdrowie

Bakterie z potencjałem

Chociaż trudno sobie to wyobrazić, są ich setki bilionów. Mowa o mikroorganizmach zasiedlających ludzki organizm, czyli mikrobiocie, na którą składają się bakterie, wirusy, grzyby zamieszkujące poszczególne części naszego organizmu.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Każdy z nas ma własną, indywidualną mikrobiotę, której skład zależy m.in. od diety, stanu środowiska i miejsca, w którym żyje.

Zróżnicowany ekosystem

W pierwszym okresie życia dziedziczymy ją przede wszystkim po matce, a badania wykazały, że bakterie jelitowe kobiety spodziewającej się potomka, jej dieta i kondycja zdrowotna mają wpływ na późniejszy profil bakterii jelitowych dziecka. Rozwój technik badawczych pozwolił nie tylko wyodrębnić poszczególne drobnoustroje, ale również określić ich liczebność. Szacuje się, że np. w jelicie grubym żyje ok. 800-900 gatunków bakterii i archeonów. Odmienne funkcje, które pełnią różne odcinki przewodu pokarmowego, czyli m.in. jama ustna, żołądek czy dwunastnica, oraz panujące w nich warunki powodują, że skład zasiedlających je mikroorganizmów w każdej z tych części jest inny.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wpływowe środowisko

Nasza wiedza o związkach między stanem mikrobioty i funkcjonowaniem poszczególnych narządów stale się poszerza, niemniej można powiedzieć, że nowe odkrycia w tej dziedzinie przynoszą fascynujące informacje, ale też rodzą nowe pytania. Badania nad mikrobiotą jelitową wykazały, że ma ona decydujące znaczenie nie tylko dla funkcjonowania przewodu pokarmowego, ale jest również kluczowym elementem naszej odporności. Jak wynika z badań, zaburzenie składu mikrobioty jelitowej może być również jednym z czynników powstawania chorób przewlekłych, takich: jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie, alergie, otyłość. Odkryto np., że mikrobiota osób otyłych jest inna niż osób z prawidłową masą ciała – różnice dotyczą m.in. mniejszej różnorodności i liczby bakterii o właściwościach przeciwzapalnych oraz większej liczby drobnoustrojów patogennych. Na uwagę zasługuje związek między zaburzeniami mikrobiomu jelitowego a przewlekłymi chorobami skóry, takimi jak atopowe lub łojotokowe zapalenie skóry, łuszczyca, trądzik pospolity i różowaty. Prowadzone są badania nad zależnościami w komunikacji na osi: mikrobiom – bariera jelitowa – mózg, ponieważ wykazano, że dysbioza jelitowa występuje m.in. u osób z zaburzeniami nastroju, chorych na depresję i schizofrenię. Potrzebne są jednak dalsze badania kliniczne, które wyjaśnią te mechanizmy.

Jak wspomóc mikrobiotę?

Tak ważny w oddziaływaniu na organizm ekosystem jest wrażliwy. W dużym stopniu możemy sami modyfikować jego skład, zarówno na bardziej, jak i mniej korzystny. Od dawna wiadomo, że zaburzenia działania mikrobioty jelitowej, czyli dysbiozę, powodują antybiotyki i nikogo nie trzeba przekonywać, że przy kuracji antybiotykiem niezbędne jest stosowanie probiotyków. Niedobra dla wrażliwej mikrobioty jest również dieta z niską zawartością błonnika pokarmowego, a wysoką tłuszczu i białka zwierzęcego. Błonnik dobrze służy mikrobiocie, dlatego zalecane są produkty bogate w ten składnik, czyli rośliny zbożowe i strączkowe, owoce i warzywa. Korzystny wpływ wywierają szeroko stosowane w tradycyjnej polskiej kuchni produkty fermentowane, takie jak kapusta i ogórki kiszone, zsiadłe mleko, kefir. Mikrobiotę można modyfikować za pomocą suplementów zawierających ściśle określone i wyselekcjonowane szczepy bakterii probiotycznych, należy jednak pamiętać, że efekt działania probiotyku zależy od konkretnego szczepu, populacji czy stanu fizjologicznego.

Tekst ma charakter informacyjny i nie stanowi porady w sensie medycznym

2024-02-27 11:03

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Superbakteria gotowa do ataku

Co roku na skutek zakażenia bakteriami opornymi na leczenie na świecie umiera 700 tys. osób, z czego 25 tys. w samej Europie. Jeśli nic się nie zmieni, ludzkość stanie w obliczu nowej pandemii.

O antybiotykooporności bakterii mówi się od kilku lat, choć problem istnieje znacznie dłużej. Nie dotyczy tylko środowisk szpitalnych, jak przyjęło się powszechnie uważać. Efekt tego stanu rzeczy, który należy rozpatrywać wieloaspektowo, prowadzi do swoistego uwstecznienia możliwości medycyny. Czy doczekamy czasów, w których znów będziemy umierać na choroby jeszcze niedawno wyleczalne? Z dużą dozą prawdopodobieństwa można powiedzieć: tak.

CZYTAJ DALEJ

Czy 3 maja obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych?

2024-05-02 07:20

[ TEMATY ]

wstrzemięźliwość

Adobe Stock

W związku z przypadającą w piątek, 3 maja, w Kościele katolickim uroczystością Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski, głównej patronki kraju, katolików nie obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Mimo uroczystości wierni nie są zobowiązani do udziału we Mszy świętej.

Zgodnie z obowiązującymi w Kościele katolickim przepisami wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku, chyba że w danym dniu przypada uroczystość. Post ścisły obowiązuje w Środę Popielcową i w Wielki Piątek.

CZYTAJ DALEJ

Maryja przyszła do siebie – na Kalwarię w Praszce

– Z tej świętej góry zawierzenia na Kalwarii w Praszce będziemy nadal krzewili pobożność Maryjną – zapewnił w kontekście doby nawiedzenia ks. prał. dr Stanisław Gasiński, proboszcz parafii Świętej Rodziny i kustosz Archidiecezjalnego Sanktuarium Pasyjno-Maryjnego Kalwaryjskiej Matki Zawierzenia na Kalwarii w Praszce.

1 maja wierni zgromadzili się w kościele parafialnym. Po odegraniu przez orkiestrę intrady kalwaryjskiej udali się w procesji pod krzyż „trudnych dni Praszki”, gdzie odbyło się nabożeństwo oczekiwania.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję