Składniki:
1 duży batat (ok. 500 g)
100 g piersi z kurczaka
100 g brokuła (5 różyczek)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego
szczypta czosnku granulowanego
5 łyżek mleka kokosowego
125 ml wody
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
3 łyżeczki startego parmezanu
Przygotowanie:
Bataty umyć, osuszyć, nakłuć widelcem i piec ok. 40 min w piekarniku nagrzanym
do 190°C (czas pieczenia zależy od rozmiaru batata, upieczony powinien być miękki
na tyle, aby bez problemu wbić w niego widelec). W czasie pieczenia batata należy
przygotować nadzienie. Oczyszczone mięso i brokuły pokroić w małą kostkę. Podsmażyć
mięso na oliwie, dodać brokuły, doprawić i smażyć całość na małym ogniu, ok. 10 min,
aż brokuły będą al dente. Do farszu dodać mleczko kokosowe i wodę, wymieszać i dusić
przez 5 min. Upieczonego batata wyłożyć na deskę, przekroić na pół, oprószyć solą
i pieprzem i delikatnie rozgnieść miąższ widelcem, aby zrobić miejsce na nadzienie.
Nałożyć łyżką masę brokułowo-kurczakową. Posypać tartym serem i zapiekać przez
5 min. Podawać ciepłe.
Pomóż w rozwoju naszego portalu