Reklama

Zdrowie

Życie ze smakiem

Truskawki nie tylko na słodko

Owoce te wykorzystujemy głównie do ciast i deserów, ale doskonale komponują się też z warzywami, mięsem i serami.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Chłodnik z truskawek i mięty

SKŁADNIKI :
*2 kg świeżych truskawek
*1 l zsiadłego mleka
*100 ml miodu
*kilka gałązek świeżej mięty

Wykonanie:
1. Z truskawek usuń szypułki, następnie owoce dokładnie umyj zimną wodą.
2. Pokrój truskawki na mniejsze kawałki i zmiksuj razem ze zsiadłym mlekiem i miodem. (Ilość miodu możemy zwiększyć lub zmniejszyć, w zależności od tego, jak słodkie będą truskawki).
3. Na koniec dodaj drobno posiekaną miętę i wstaw na kilka godzin do lodówki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sałatka z kurczakiem

SKŁADNIKI :
*ok. 250 g truskawek
*mix sałat
*2 pojedyncze filety z kurczaka
*100 g sera feta
*2 łyżki oliwy z oliwek
*6 łyżek octu balsamicznego
*1 łyżka miodu
*1/2 cytryny

Wykonanie:
1. Filety z kurczaka oczyść, dopraw solą i pieprzem, polej 2 łyżkami oliwy i 4 łyżkami octu balsamicznego. Wymieszaj i odstaw na 15 min.
2. Wyjmij filety z marynaty (marynatę zachowaj) i wrzuć na rozgrzaną patelnię.
3. Usmaż na rumiano z obu stron.
4. Na patelnię po kurczaku wlej sok z cytryny, 2 łyżki octu balsamicznego oraz miód.
5. Wymieszaj, podgrzej do uzyskania jednolitej konsystencji i zlej do sosjerki, by później wykorzystać jako sos balsamiczny do sałatki.
6. Usmażone filety z kurczaka pokrój w paseczki.
7. Sałatę rozłóż na półmisku. Ułóż połówki truskawek, fetę pokrojoną w kosteczkę oraz paseczki kurczaka. Polej sosem balsamicznym.

Sos z truskawek (do mięsa lub smażonego sera)

SKŁADNIKI:
*20 dag truskawek
*1 szalotka
*50 ml czerwonego wina
*1 łyżka sosu balsamico
*2 łyżki octu balsamicznego
*1 łyżka miodu
*sól, pieprz
*kilka łyżek oleju

Wykonanie:
1. Szalotkę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na oleju. Dodaj wino i chwilę trzymaj na ogniu, aż część płynu odparuje.
2. Dodaj obrane i pokrojone truskawki, ocet i sos balsamico, miód.
3. Sos gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Na końcu dopraw do smaku solą i pieprzem.

Reklama

Sałatka z serem pleśniowym

SKŁADNIKI:
*1 garść szpinaku
*mały ogórek
*10 dag sera z pleśnią
*100 g truskawek
*5 orzechów włoskich
*sos: sok z 1/2 cytryny, łyżka miodu, 3 szczypty tymianku, sól, pieprz, łyżka oliwy

Wykonanie:
1. Truskawki i szpinak umyj, ogórek obierz i pokrój na 2-centymetrowe kawałki.
2. Na półmisku ułóż szpinak, truskawki, ogórek, posiekane orzechy i pokruszony ser.
3. Składniki sosu połącz z łyżką wody, dopraw do smaku solą i pieprzem. Polej nim sałatkę.

2024-05-28 13:53

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Koktajl truskawkowy z kefirem

Składniki:
210 g truskawek
300 g kefiru
łyżeczka siemienia lnianego

CZYTAJ DALEJ

Św. Ireneusz przypomina o naszych początkach

[ TEMATY ]

św. Ireneusz

pl.wikipedia.org

Witraż przedstawiający św. Ireneusza autorstwa Luciena Bégule (1901), Kościół Świętego Ireneusza w Lyonie

Witraż przedstawiający św. Ireneusza autorstwa Luciena Bégule (1901), Kościół Świętego Ireneusza w Lyonie

Nadanie św. Ireneuszowi tytułu doktora Kościoła przypomina nam o początkach chrześcijaństwa, o tym, że nasz Kościół rodził się pośród prześladowań. Wskazuje na to abp Olivier de Germay, odnosząc się do niedawnej decyzji Papieża o uhonorowaniu tego starożytnego biskupa.

Rozmawiając z Radiem Watykańskim aktualny metropolita Lyonu przypomina, że Ireneusz był drugim biskupem tego miasta i to ze względu na niego Lyon jest stolicą Prymasa Galii. Abp de Germay wskazuje też na znaczenie faktu, iż Franciszek chce, aby św. Ireneusz nosił tytuł doktora jedności.

CZYTAJ DALEJ

Żyd zafascynowany Całunem - zmarł Barrie Schwortz, wybitny znawca Całunu Turyńskiego

2024-06-28 22:23

[ TEMATY ]

Żydzi

całun turyński

Barrie Schwortz

Włodzimierz Rędzioch

21 czerwca w wieku 77 lat zmarł Barrie Schwortz, amerykański Żyd o polskich korzeniach, fotograf a jednocześnie wybitny specjalista od Całunu Turyńskiego. Wyniki jego badań nad Całunem, jak również sporo zdjęć Schwortza możemy znaleźć z książce „Świadkowie Tajemnicy”opublikowanej przez wydawnictwo Rosikon Press.

Wspominam Zmarłego w rozmowie z Januszem Rosikoniem.

CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję