Warto go przyjmować podczas przeziębienia i grypy, jak również profilaktycznie, aby wzmocnić organizm. Zalecany jest przy bronchicie, astmie, grypie i przeziębieniu. Ułatwia odkrztuszanie. Działa zbawiennie na przewód pokarmowy, a także ułatwia detoksykację organizmu. Powinny po niego sięgać osoby zmęczone i wyczerpane. Dorośli powinni przyjmować po 1 łyżce 3 razy dziennie, a dzieci – 3 razy dziennie po 1 łyżeczce.
Szyszki pokrojone w plasterki należy włożyć do słoika i zasypać warstwami cukrem w proporcji 1:1 lub zalać miodem i odstawić w ciepłe miejsce przynajmniej na miesiąc. Ważne jest, aby raz w tygodniu potrząsnąć słoik, aby równomiernie rozprowadzić powstały płyn. Po miesiącu zlewamy syrop do ciemnych buteleczek i przechowujemy w lodówce. Po zlaniu możemy zakonserwować syrop niewielką ilością spirytusu lub innego alkoholu.
Pomóż w rozwoju naszego portalu