Reklama

Zdrowie

Życie ze smakiem

Fasolka po europejsku

Fasolka szparagowa jest zdrowa, smaczna i niskokaloryczna, dlatego warto, aby w sezonie jej świeże strączki gościły na naszych stołach. Można z niej zrobić naprawdę ciekawe dania.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zupa fasolowa

SKŁADNIKI :
*400 g fasolki szparagowej
*4 średnie ziemniaki
*1 cebula
*1 ząbek czosnku
*2 marchewki
*kawałek pora
*1 łyżka masła klarowanego
*1,5 l bulionu
*1/2 łyżeczki kurkumy
*4 ziarna ziela angielskiego
*1 liść laurowy
*sól
*pieprz
*1/2 szklanki kwaśnej śmietany
*garść posiekanego koperku

Wykonanie:
1. Masło roztop w garnku i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj marchewki pokrojone w drobną kostkę. Dorzuć posiekaną białą część pora i przesmażaj kilka minut.
2. Wlej bulion. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Przypraw kurkumą. Dodaj posiekany czosnek. Wymieszaj i pod przykryciem gotuj przez 15 min.
3. Następnie dorzuć ziemniaki pokrojone w kostkę i fasolkę szparagową pokrojoną w 1,5-centymetrowe kawałki, przykryj i gotuj przez 25 min.
4. Zdejmij z ognia, zabiel hartowaną śmietaną. Dorzuć posiekany koperek.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Gulasz z fasolką (danie z Prowansji)

SKŁADNIKI :
*0,75 kg wołowiny na gulasz
*4 małe cebule
*smalec do smażenia
*2 łyżki koncentratu pomidorowego
*125 ml czerwonego wytrawnego wina
*po gałązce rozmarynu, szałwii, tymianku
*2 czubate łyżki mąki pszennej
*40 dkg fasolki szparagowej
*4 dojrzałe pomidory
*sól
*pieprz
*słodka mielona papryka

Reklama

Wykonanie:
1. Cebule obierz i pokrój w piórka.
2. Mięso opłucz, osusz, pokrój w duże kostki, oprósz mąką, wrzuć na rozgrzany tłuszcz i przesmażaj do zrumienienia. Dodaj cebulę i smaż razem jeszcze 10 min.
3. Potem oprósz mięso solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym i winem. Dodaj 1 litr wody, wsyp wybrane zioła.
4. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i duś pod przykryciem od 1 do 1,5 godz.
5. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Fasolę umyj, odetnij ogonki i pokrój na mniejsze części.
6. Gulasz podlej jeszcze 2 szklankami wody. Dodaj pomidory i fasolkę. Gotuj 30 min.
7. Pod koniec gotowania przypraw do smaku. Podawaj z kawałkami bagietki.

Fasolka w sosie pomidorowym (danie greckie)

SKŁADNIKI:
*500 g fasolki szparagowej
*750 g świeżych pomidorów
*1 cebula
*2 ząbki czosnku
*3 łyżki oliwy z oliwek
*1 łyżka posiekanej natki pietruszki
*sól, pieprz
*2 łyżeczki słodkiej papryki
*szczypta wędzonej papryki
*1 łyżeczka suszonego oregano
*100 g sera feta

Wykonanie:
1. Fasolkę umyj, osusz, obetnij końcówki i pokrój na 3,5-centymetrowe kawałki. Gotuj 15 min w osolonym wrzątku. Odcedź i odstaw.
2. Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
3. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Przesmaż do zeszklenia.
4. Dodaj pokrojone pomidory i przyprawy. Duś, aż z pomidorów wyparuje woda.
5. Dodaj ugotowaną fasolkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Podawaj posypane natką pietruszki i pokruszonym serem feta.

Fasolka po francusku

SKŁADNIKI:
*500 g fasolki szparagowej lub mamuciej
*1 cebula
*2 łyżki oliwy z oliwek
*sól, szczypta gałki muszkatołowej
*garść posiekanej natki pietruszki
*przyprawa typu Vegeta

Reklama

Wykonanie:
1. Fasolkę umyj, odetnij końcówki i ugotuj w osolonej wodzie lub na parze, tak aby pozostała jędrna.
2. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie na złoty kolor.
3. Odcedzoną fasolkę dodaj do cebuli, posyp posiekaną natką, dopraw gałką muszkatołową, solą i vegetą. Podsmażaj jeszcze przez chwilę, tak aby fasolka także lekko się zrumieniła.

Fasolka po polsku

SKŁADNIKI:
*500 g fasolki szparagowej: zielonej, żółtej lub mamuciej
*2 łyżki masła
*1-2 łyżki bułki tartej
*sól, cukier

Wykonanie:
1. Fasolkę opłucz i po usunięciu końcówek zalej litrem wrzątku.
2. Wsyp płaską łyżeczkę soli oraz ćwierć łyżeczki cukru i gotuj 10-15 min, w zależności od upodobań.
3. Odcedź i polej zrumienioną na maśle bułką tartą lub roztopionym masłem.

2024-07-08 18:49

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Abp Z. Zimowski: Stolica Apostolska zadowolona z popierania przez WHO karmienia piersią i z raportu nt. autyzmu

[ TEMATY ]

zdrowie

TOMASZ LEWANDOWSKI

Stolica Apostolska dziękuje za kompetentny raport nt. karmienia piersią noworodków i dzieci oraz cieszy się, że Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) udzieliła poparcia tej sprawie. Wspomniał o tym w przemówieniu na 67. zgromadzeniu tej organizacji w Genewie przewodniczący delegacji watykańskiej abp Zygmunt Zimowski. Wyraził również uznanie dla raportu organizacji w sprawie działań na rzecz leczenia zaburzeń z oznakami autyzmu i który obala niektóre mity nt. tego zburzenia.

Na wstępie przewodniczący Papieskiej Rady ds. Duszpasterstwa Zdrowia zapewnił, że jego delegacja jest świadoma niekorzystnych skutków zmian klimatycznych, na co w różnych swych dokumentach zwraca uwagę WHO. Zmiany te wpływają w dużym stopniu „na społeczne i środowiskowe uwarunkowania zdrowia, takie jak czyste powietrze, woda pitna, wystarczająca ilość żywności i bezpieczne schronienie” – podkreślił mówca. Dodał, że „pogłębiają one istniejące już problemy zdrowotne, a na największe ryzyko wystawiona jest ludność już w tej chwili dotknięta chorobami wywołanymi” przez te zmiany.
CZYTAJ DALEJ

Proszę Cię, Panie, o skruszone i pokorne serce

2024-08-22 09:14

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii Łk 7, 36-50.

Czwartek, 19 września. Dzień powszedni albo wspomnienie św. Januarego, biskupa i męczennika
CZYTAJ DALEJ

Kard. Kazimierz Nycz o pomocy dla powodzian: w niedzielę weźmy ze sobą do kościoła kilkadziesiąt złotych więcej

2024-09-19 19:14

[ TEMATY ]

kard. Kazimierz Nycz

powodzianie

BP KEP

Kard. Kazimierz Nycz

Kard. Kazimierz Nycz

Do hojności na rzecz poszkodowanych przez powódź wezwał kardynał Kazimierz Nycz. Metropolita warszawski podkreślił, że wobec ogromnych strat zbiórka, która odbędzie się w polskich kościołach w najbliższą niedzielę, może być dużą pomocą dla wszystkich, którzy ucierpieli w wyniku kataklizmu.

Kardynał Nycz pytany przez reportera Radia Watykańskiego - Vatican News o powódź i reakcję Polaków na kataklizm, zwrócił uwagę, że społeczeństwo znów ochoczo poderwało się do pomocy. „Potrzeba dziś gremialnej, zbiorowej pomocy, poderwania się do wspólnoty. Jesteśmy wtedy dla siebie lepsi, potrafimy sobie pomagać, tak było nie tylko na początku wojny na Ukrainie, kiedy przyjęliśmy kilka milionów ludzi, to trwa do dzisiaj, myślę, że tak będzie także w południowo-zachodniej części Polski" - podkreślił.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję