Korzenne
SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
10 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
?o 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu i cynamonu
500 g śliwek
2 łyżki cukru trzcinowego
Wykonanie:
1. Śliwki umyj, wyjmij pestki.
2. Mąki przesiej z proszkiem, kardamonem i cynamonem.
3. Jajka utrzyj z cukrem, nie przerywając ucierania, wsypuj mieszankę mączną.
4. Masło stop, wlej do masy, energicznie rozetrzyj.
5. Tortownicę wyłóż pergaminem. Wlej ciasto, ułóż połówki śliwek. Oprósz cukrem trzcinowym.
6. Piecz 40 min w temp. 180°C. Pozostaw 5 min w uchylonym piekarniku.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Tradycyjny placek
SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki pszennej
5 dag drożdży
1 szklanka mleka
1 jajko i 2 żółtka
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
1/2 kostki masła
ok. 70 dag śliwek
KRUSZONKA:
150 g mąki pszennej
100 g cukru
1/2 kostki masła
Reklama
Wykonanie:
1. Mąkę przesiej do miski. Drożdże rozprowadź ciepłym mlekiem, dodaj łyżkę cukru i dwie łyżki mąki, wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2. Jajka utrzyj z cukrem.
3. Do mąki dodaj wyrośnięte drożdże, utarte jajka, szczyptę soli i stopiony ciepły tłuszcz, wyrób starannie ciasto.
4. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na prostokąt. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Składniki kruszonki połącz i wstaw na chwilę do lodówki.
6. Umyte śliwki wydryluj, przekrawając każdą na pół i ułóż skórką do spodu na powierzchni ciasta. Posyp
kruszonką.
7. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 50 min w temp. 180°C (opcja góra – dół).
8. Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika, po 10 min wyjmij ciasto.
Ciastka francuskie
SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta francuskiego
600 g śliwek (najlepiej węgierek)
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko do posmarowania ciasta
LUKIER:
50 g cukru
1 cytryna
150 g cukru pudru
Wykonanie:
1. Ciasto rozpakuj, pokrój na prostokąty o wymiarach 4 × 9 cm. Na każdym ułóż skórką w dół po cztery połówki śliwek.
2. Ułóż na skropionej wodą blaszce, wstaw do piekarnika nagrzanego do maksymalnej temp. 220-240°C i upiecz na złoty kolor.
3. Do małego rondelka wsyp cukier, dodaj sok z cytryny oraz dwie łyżki wody i gotuj, aż syrop zacznie gęstnieć.
4. Cukier puder wsyp do miski i mieszając mikserem na niskich obrotach, powoli wlewaj syrop. Polej ciasto, póki lukier jest ciepły.
Pierożki półfrancuskie
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki
2 dag drożdży
1 kostka masła
2 jajka
1/2 szklanki gęstej śmietany
szczypta soli
50 dag śliwek węgierek
cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Mąkę przesiej i posiekaj z masłem i rozkruszonymi drożdżami, dodaj jajka i osól. Zarób ciasto, a gdy składniki się wymieszają, zagnieć jak najszybciej, owiń w folię aluminiową i pozostaw w lodówce (najlepiej
na całą noc).
2. Śliwki umyj, wydryluj.
3. Ciasto rozwałkuj na grubość 1/2 cm i wykrawaj szklanką kółka. Na każde nakładaj po śliwce, zlepiaj i formuj pierożki.
4. Pierożki układaj na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 260°C i piecz, rumieniąc na jasnozłoty kolor.
5. Upieczone ciastka posyp cukrem pudrem.