Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Smak na makaron

Makaron jest ulubionym daniem ludzi na całym świecie. Przeciętny Polak spożywa go w różnej postaci ok. 5 kg rocznie. Oto kilka naszych propozycji.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Lasagne ze szpinakiem

SKŁADNIKI :
*1 opakowanie makaronu lasagne
*1 pęczek szpinaku świeżego lub opakowanie mrożonego
*3 ząbki czosnku
*opakowanie sera typu feta
*2 łyżki mąki
*1 łyżka masła
*1 szklanka mleka
*20 dag żółtego sera
*sól
*pieprz
*gałka muszkatołowa

Reklama

Wykonanie:
1. Szpinak bardzo dokładnie opłucz, ułóż na papierowych ręcznikach, żeby obsechł. Następnie pokrój go i przesmaż na patelni z dodatkiem masła. Dodaj przeciśnięty czosnek i rozdrobniony ser feta, wymieszaj i chwilę podgrzewaj.
2. Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku roztop masło, wsyp mąkę i szybko wymieszaj, uważając, aby mąka się nie przyrumieniła. Wlej zimne mleko, cały czas mieszając. Sos zagotuj i odstaw. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3. Zagotuj 2 l wody, posól, dodaj kilka łyżek oliwy z oliwek, wrzuć płaty makaronu, gotuj minutę i wyjmij.
4. Brytfankę wysmaruj tłuszczem, układaj płaty makaronu, a na nie – warstwami – masę szpinakowo-serową, makaron i sos beszamelowy. Na wierzch zetrzyj żółty ser.
5. Zapiekaj 20 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Sałatka z makaronem ryżowym

SKŁADNIKI :
*50 g makaronu ryżowego
*1 duży ogórek zielony
*1 duża papryka czerwona
*1 puszka kukurydzy
*150 g szynki wędzonej w kawałku
*2 łyżki majonezu
*sól, pieprz

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wykonanie:
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
2. Ogórek obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
3. Paprykę oraz szynkę pokrój w kostkę.
4. Kukurydzę odcedź.
5. Połącz wszystkie składniki. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i majonezem.

Cannelloni faszerowane mięsem

SKŁADNIKI:
*250 g makaronu suchego cannelloni (25 rurek)
*700 g mięsa mielonego
*1 cebula
*200 g pieczarek
*750 g pomidorów
*2 ząbki czosnku
*zioła prowansalskie
*papryka chili w proszku
*sól, pieprz
*olej
*250 g mozzarelli w kawałku
*świeże oregano lub natka pietruszki

Wykonanie:
1. Cebulę i pieczarki pokrój w drobną kostkę, przesmaż na oleju. Dodaj mięso oraz przyprawy i smaż jeszcze przez ok. 10 min.
2. Rurki napełnij farszem. Układaj w naczyniu żaroodpornym wcześniej wysmarowanym masłem. Podobnie postępuj z drugą warstwą makaronu.
3. Pomidory sparz, zdejmij skórki, pokrój na kawałki, zmiksuj na puree i wlej na patelnię. Smaż do momentu, aż sos zgęstnieje.
4. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą oraz pieprzem. Całość duś pod przykryciem przez 10 min. Następnie sosem zalej makaron. Całość przykryj kawałkami mozzarelli.
5. Danie zapiekaj w piekarniku przez 30 min. Na koniec udekoruj listkami oregano lub natką pietruszki.

Tagliatelle z cukinią i kurczakiem

SKŁADNIKI:
*300 g makaronu tagliatelle
*2 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 400 g)
*1 mała cukinia (ok. 400 g)
*1/2 cebuli
*1 ząbek czosnku
*1,5 łyżeczki curry
*1 łyżka sosu sojowego
*sól, pieprz do smaku
*4 łyżki oleju do smażenia
*100 ml śmietanki kremówki
*2 łyżki startego parmezanu
*pęczek natki pietruszki

Wykonanie:
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania odlej 1/2 szklanki wody na później. Makaron odcedź.
2. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę.
3. Młodą cukinię ze skórą pokrój w cienkie paski. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę.
4. Na oleju zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pokrojonego kurczaka. Przypraw solą i pieprzem i 1 łyżeczką curry.
5. Jak mięso się przesmaży, dodaj pokrojoną cukinię i smaż do czasu, aż zmięknie.
6. Na koniec dodaj wodę odlaną z makaronu, śmietankę, pozostałe curry, sos sojowy.
7. Do sosu dodaj makaron, wymieszaj.
8. Danie podawaj na ciepło, posypane startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

2024-10-15 14:11

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pierniczki

Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 3 szklanki cukru 1 łyżka masła 2 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka cynamonu w proszku 1 łyżeczka zmielonych goździków 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej do ozdobienia pierników: lukier, posiekane orzechy, czekoladowy lub kolorowy maczek.
CZYTAJ DALEJ

Włochy: Prezydent Karol Nawrocki przybył do Rzymu, gdzie spotka się z Papieżem

2025-09-04 12:51

[ TEMATY ]

Watykan

wizyta

Włochy

Prezydent Karol Nawrocki

PAP

Prezydent Karol Nawrocki przed wylotem do USA i Włoch

Prezydent Karol Nawrocki przed wylotem do USA i Włoch

Prezydent Karol Nawrocki przybył w czwartek do Rzymu. To jego druga zagraniczna wizyta po podróży do Waszyngtonu. Podczas wizyty, która potrwa do piątku, zostanie przyjęty na audiencji przez papieża Leona XIV, spotka się z prezydentem Włoch Sergio Mattarellą i premierem Giorgią Meloni.

Prezydenta powitał na rzymskim lotnisku Ciampino ambasador RP przy Stolicy Apostolskiej Adam Kwiatkowski. Nawrocki przybył do Włoch ze Stanów Zjednoczonych, gdzie w środę w Białym Domu spotkał się z prezydentem USA Donaldem Trumpem.
CZYTAJ DALEJ

Diecezja tarnowska: dwa razy więcej powołań do kapłaństwa niż rok temu

2025-09-04 16:09

[ TEMATY ]

kapłaństwo

powołania

diecezja tarnowska

Karol Porwich/Niedziela

19 alumnów zostało przyjętych na pierwszy rok formacji w Wyższym Seminarium Duchownym w Tarnowie. Jeden z nich należy do Kongregacji Oratorium św. Filipa Neri w Tarnowie. To dwa razy razy więcej powołanych niż rok wcześniej, z czego cieszy się rektor seminarium ks. dr Jacek Soprych.

- To niesamowity dar, który otrzymaliśmy jako diecezja, jako Wyższe Seminarium Duchowne. 18 alumnów to jest drugie tyle, co zgłosiło się w ubiegłym roku, bo wówczas było 9 kandydatów. W tym roku cieszymy się 18 alumnami. Dołączy do nas także jeden kleryk od księży filipinów, więc daj Boże rozpocznie formację 19 alumnów- dodaje rektor.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję