Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Dania z podrobów

W PRL gościły często na stołach Polaków. Serwowały je nawet najlepsze restauracje. Dziś trochę zapomniane, ale może warto znów je przygotować.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Flaczki z żołądków drobiowych

SKŁADNIKI :
* 1 kg żołądków z kurczaka
* 4 pałki z kurczaka
* 2 cebule
* kawałek selera
* 1 marchewka
* 1 pietruszka
* 1 ząbek czosnku
* 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
* 1 płaska łyżka soli
* 1 łyżeczka utartej gałki muszkatołowej
* 1 płaska łyżeczka mielonej pikantnej papryki, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
* 1 łyżka suszonego majeranku
* masło klarowane do smażenia

Wykonanie:
1. Żołądki oczyść, umyj, odsącz z wody. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego, wrzucaj partiami żołądki i przesmażaj na złoty kolor.
2. Przesmażone żołądki przełóż do garnka, zalej 2 l zimnej wody. Dodaj umyte pałeczki z kurczaka, ziele angielskie i liść laurowy i gotuj ok. 45 min.
3. Łyżką cedzakową wyjmij żołądki i pałki, a gdy przestygną, pokrój je w paseczki.
4. Do wywaru dodaj dwie podpalone cebule, kawałek selera, utartą na dużych oczkach tarki marchewkę i pietruszkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj sól, gałkę muszkatołową i gotuj, aż warzywa zmiękną.
5. Na koniec włóż pokrojone mięso, dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Dopraw do smaku pieprzem, majerankiem i solą. Gotuj jeszcze ok. 10 min.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wątróbka z brzoskwiniami

Reklama

SKŁADNIKI :
* 2 plasterki cielęcej wątróbki (ok. 25 dag)
* 1 płaska łyżka drobno pokrojonego boczku
* 2 łyżki oleju
* 1 duża cebula
* 2 połówki brzoskwiń z zalewy
* sok z zalewy
* do panierowania – mąka z solą, pieprzem i szczyptą (czubek noża) ostrej papryki.

Wykonanie:
1. Pozbawioną żyłek wątróbkę oprósz przyprawami wymieszanymi z mąką, postaw w chłodne miejsce.
2. Na rozgrzanym oleju usmaż boczek, gdy się zrumieni, zdejmij skwarki łyżką cedzakową, a na tłuszczu usmaż plasterki wątróbki, rumieniąc je z obu stron.
3. Gotowe przełóż do kamionkowej kokilki, polej łyżką soku z brzoskwiń.
4. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu lekko zrumień pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj pokrojone w cząstki brzoskwinie, podlej łyżką soku z brzoskwiń i przez minutę razem zasmażaj.
5. Na talerzu ułóż plastry wątróbki, nakryj cebulą z owocami, polewaj wytworzonym sosem.

Ozorki w sosie chrzanowym

SKŁADNIKI:
* 4 sztuki oczyszczonych ozorków wieprzowych
* 1,5 l bulionu
* 3 łyżki oleju rzepakowego
* 1 łyżka masła
* 2 cebule
* 2 ząbki czosnku
* 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
* 4 łyżki chrzanu tartego (można zastąpić chrzanem ze słoika)
* 1 łyżka musztardy delikatesowej
* szczypta soli ziołowej jodowanej
* szczypta mielonego białego pieprzu
* szczypta mielonej gałki muszkatołowej
* 1 pęczek posiekanej pietruszki

Reklama

Wykonanie:
1. Do garnka włóż oczyszczone ozorki, zalej je bulionem i gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 1,5 godz.
2. Przygotowanie sosu: cebulę posiekaj w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem i odrobiną masła.
3. Do cebuli dorzuć posiekany czosnek i podsmażaj jeszcze przez 2-3 min. Dopraw musztardą i podlej chochlą wywaru z gotowanych ozorków.
4. Dodaj śmietanę kremówkę. Sos dopraw tartym chrzanem, solą ziołową, gałką muszkatołową i białym pieprzem. Pod sam koniec gotowania dodaj odrobinę natki pietruszki.
5. Ugotowane ozorki wyjmij z wywaru, obierz ze skóry i pokrój na plastry. Ułóż na talerzu, polej obficie sosem. Podawaj z ziemniakami i tartymi buraczkami.

Gulasz z serca wołowego

SKŁADNIKI:
* 1 kg serca wołowego (waga po oczyszczeniu)
* 5 marchewek
* 2 pietruszki
* 3-4 ogórki kiszone
* 3 średnie cebule
* 4 łyżki przecieru pomidorowego
* 5 liści laurowych
* 10 ziaren ziela angielskiego
* 2 ząbki czosnku
* kilka ziaren czarnego pieprzu, sól
* kilka łyżek oleju
* szklanka bulionu
* natka pietruszki

Wykonanie:
1. Oczyszczone serce włóż do garnka, zalej wodą, dodaj 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, obraną cebulę (w całości) i sól do smaku. Ugotuj do miękkości.
2. Wyjmij z wywaru, ostudź, pokrój w dużą kostkę.
3. Marchew, pietruszkę umyj i obierz. Pokrój w plasterki, a cebulę – w grubą kostkę.
4. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, krótko obsmaż na nim pokrojone serce. Zmniejsz płomień, dodaj cebulę, marchew i pietruszkę. Dodaj 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, podlej bulionem. Duś, mieszając od czasu do czasu.
5. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj przecier i sól, posiekany czosnek i duś całość nie dłużej niż 2-3 min.
6. Do gulaszu dodaj pokrojone w kostkę ogórki kiszone, odstaw na kwadrans.
7. Gulasz podawaj posypany posiekaną natką pietruszki z kaszą gryczaną.

2025-01-07 11:21

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Nowenna do Matki Bożej Częstochowskiej 2025 (dzień 4.)

2025-08-20 18:31

[ TEMATY ]

nowenna

Nowenna do Matki Bożej Częstochowskiej

BP Archidiecezji Krakowskiej

Nowenna przed Uroczystością Najświętszej Maryi Panny Częstochowskiej trwa od 17 do 25 sierpnia przez dziewięć kolejnych dni. Na Jasnej Górze przez ten czas prowadzić nas będzie ks. Wojciech Węgrzyniak.

ZOBACZ WSZYSTKIE ROZWAŻANIA NOWENNOWE - TUTAJ.
CZYTAJ DALEJ

Nowenna do Matki Bożej Częstochowskiej 2025 (dzień 5.)

2025-08-21 13:20

[ TEMATY ]

Jasna Góra

nowenna

Karol Porwich/Niedziela

Nowenna przed Uroczystością Najświętszej Maryi Panny Częstochowskiej trwa od 17 do 25 sierpnia przez dziewięć kolejnych dni. Na Jasnej Górze przez ten czas prowadzić nas będzie ks. Wojciech Węgrzyniak.

ZOBACZ WSZYSTKIE ROZWAŻANIA NOWENNOWE - TUTAJ.
CZYTAJ DALEJ

Ojciec Leona XIV brał udział w lądowaniu w Normandii w 1944 roku

2025-08-21 21:28

[ TEMATY ]

papież

Vatican Media

Ojciec papieża Leona XIV, Louis Marius Prevost, w czasie II wojny światowej służył w marynarce wojennej USA i brał udział w słynnym lądowaniu wojsk alianckich w Normandii w 1944 roku. Dokumenty z tym związane, znajdujące się w archiwum NARA w Saint Louis, pokazała włoska telewizja katolicka Tv2000.

Urodzony 28 lipca 1920 roku Louis Marius Prevost wstąpił do marynarki wojennej w 1942 roku. Wśród przedstawionych przez niego referencji było pismo proboszcza parafii św. Tomasza Apostoła w dzielnicy Hyde Park w Chicago, który ocenił, że jest on „dobrym katolikiem, młodzieńcem o dobrym charakterze i stabilnych obyczajach”. „Jest osobą sumienną, lojalnym i uczciwym pracownikiem” - napisał z kolei szef redakcji ukazującego się do dziś lokalnego tygodnika „Hyde Park Herald”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję