Istnieją potwierdzone przypadki wyleczenia kłączem tataraku guza wątroby, raka płuc, raka jelit. Przy nowotworach płuc znana austriacka zielarka – Maria Treben polecała pić herbatkę z tataraku i krwawnika. Tatarak pomaga także przy wzdęciach żołądka, wrzodach, kolce jelitowej. Leczy uszkodzenia nerek, wzmacnia słaby wzrok. Sprawdza się przy powiększeniu węzłów chłonnych, zimnych rękach i nogach, odflegmia płuca. Medycyna ludowa zaleca tatarak na wzmocnienie, wyciszenie, pobudzenie apetytu. Tatarak wykazuje działanie uspokajające. Ksiądz Kneipp stosował go przy cierpieniach nerwowych. W Indiach tatarakiem leczy się silne postacie nerwic. W medycynie chińskiej natomiast był polecany jako środek przeciw robakom.
Sposoby przyjmowania kłącza tataraku
W schorzeniach przewodu pokarmowego, a także jako środek uspokajający zalecane jest przyjmowanie od 2 do 5 razy dziennie jednej łyżeczki suszonego zmielonego kłącza tataraku. Profilaktycznie może być stosowana tylko jedna łyżeczka dziennie.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Reklama
Marta Leśnicka w książce Zielska, zioła i ziółka podaje przepis na wykorzystanie kłączy tataraku przy chorobie żołądka: „Szczyptę sproszkowanego korzenia popić szklanką gorącej wody. Jeśli chory źle znosi proszek, można mu podawać herbatkę tatarakową – 1 łyżkę suszonego korzenia zalać szklanką letniej wody i odstawić pod przykryciem na całą noc. Rano zagotować i wypić 1/2 szklanki ciepłej herbatki; drugą porcję wypić przed 18 (także ciepłą). Uwaga: tataraku nie należy stosować przy rozwolnieniach!”.
Jest on najbardziej znany. Pół łyżki rozdrobnionych kłączy tataraku zalewamy szklanką wrzątku i parzymy przez 10-15 min. Po odcedzeniu pijemy 2-3 razy dziennie po szklance przed posiłkiem. Taką herbatkę zaleca się dla poprawy trawienia, w chorobach nerek, jelit, wątroby. Mogą ją pić osoby starsze, a także osoby przemęczone i dochodzące do zdrowia w celu wzmocnienia organizmu.
Podobne działanie ma odwar. Aby go przygotować, od 1,5 do 2 łyżek rozdrobnionych kłączy tataraku zalewamy 3 szklankami wody i gotujemy przez ok. 5 min na wolnym ogniu. Przykrywamy na kilkanaście minut, przecedzamy i pijemy 2-3 razy dziennie po szklance przed posiłkiem.
Odwarem możemy też płukać jamę ustną i gardło w stanach zapalnych, a także spłukiwać włosy w celu wzmocnienia cebulek włosowych.
W medycynie ludowej odwarem z tataraku obmywano wrzody, płukano oczy i jamę ustną w przypadku bólów zęba.