Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Keks na różne okazje

Nazywano go ciastem królewskim, bo najważniejszą jego częścią składową były bakalie. A że w dawnych czasach bakalie były bardzo drogie, do ciasta dodawano je tylko w najbogatszych domach. Polecamy keksy na słodko i na słono.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Królewski

SKŁADNIKI :
* 30 dag mąki pszennej
* 15 dag cukru pudru
* 5 jajek
* 20 g miękkiego masła
* 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
* 1 łyżka mleka
* 30 dag mieszanych miękkich bakalii: suszonych śliwek, fig i moreli, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Wykonanie:
1. Bakalie pokrój, wymieszaj z dwoma łyżkami mąki. Sodę oczyszczoną wymieszaj z mlekiem.
2. Masło rozetrzyj z cukrem na puszystą masę. Cały czas energicznie ucieraj i dodawaj po jednym żółtku. Gdy się skończą, nadal ucieraj i wsypuj małymi porcjami mąkę.
3. Białka ubij na sztywno, wyłóż na ciasto, delikatnie wymieszaj.
4. Na koniec dodaj sodę z mlekiem i bakalie wymieszane z mąką. Delikatnie i jak najszybciej wymieszaj tak, aby bakalie równo „rozeszły się” po cieście.
5. Ciastem napełnij wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę – do 3/4 jej wysokości.
6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz ok. 60 min. Pozostaw na 10 min w foremce, następnie wyjmij na kratkę i dostudź.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Białkowy z makiem

SKŁADNIKI :
* 1 szklanka mąki
* 1 szklanka białek
* 1 szklanka cukru pudru
* 1 szklanka suchego maku
* 1/2 szklanki wystudzonego roztopionego masła
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 krople aromatu migdałowego lub rumowego
* pół szklanki siekanych bakalii (rodzynek, orzechów włoskich, płatków migdałowych)

Reklama

Wykonanie:
* 1. Bakalie obsyp 1 łyżką mąki.
* 2. Białka ubij na sztywną pianę, następnie, wciąż ubijając, dodawaj po łyżce cukru.
* 3. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej na masę białkową i delikatnie wymieszaj drewnianą szpatułką.
* 4. Ciasto polej masłem, wymieszaj. Obsyp makiem, dodaj bakalie i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
* 5. Przełóż do keksówki wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 50 min w 200oC. Pozostaw na 10 min w piekarniku, wyjmij na ściereczkę i ostudź.

Warzywny

SKŁADNIKI :
* 25 dag mąki
* 15 dag masła
* 6 jajek
* 1 papryka czerwona
* 1 papryka żółta
* 1 mała cukinia
* 1 marchewka średniej wielkości
* 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
* 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
* 2 łyżki kaszy manny
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* przyprawy: 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu.

Wykonanie:
1. Warzywa umyj i osusz. Marchewkę obierz, papryki oczyść z nasion, z cukinii odetnij końce. Warzywa pokrój w niewielką kostkę.
2. W garnku zagotuj ok. 1,5 l wody, posól ją, wrzuć pokrojone warzywa. Gotuj 3-4 min. Odcedź na sicie i pozostaw do wystygnięcia.
3. Żółtka oddziel od białek. Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę i nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym żółtku.
4. Do masy dodawaj porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kaszę mannę, wszystkie zioła oraz pieprz i sól.
5. Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Na koniec dodaj obgotowane warzywa, pokrojoną natkę pietruszki i szczypiorek. Wszystko delikatnie wymieszaj.
6. Dwie keksowe foremki o wymiarach 22x10 cm wysmaruj tłuszczem, wysyp bułką tartą i napełnij ciastem do 3/4 wysokości.
7. Piekarnik nagrzej do temperatury 180oC i piecz ok. 50 min.

Wytrawny

SKŁADNIKI:
* 50 dag mąki
* 4 łyżeczki proszku do pieczenia
* 8 jajek
* 300 ml mleka
* 150 ml oleju
* 1,5 łyżeczki soli
* 1 cebula
* 15 dag startego żółtego sera
* 10 dag ziaren słonecznika
* 10 dag orzechów
* 10 dag migdałów
* suszone tymianek i rozmaryn
* natka pietruszki.

Wykonanie:
1. Mąkę przesiej, dodaj sól i proszek do pieczenia. Orzechy i migdały grubo posiekaj.
2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na łyżce oleju.
3. Jajka ubij, wymieszaj z mlekiem i resztą oleju. Połącz z mąką, serem, podsmażoną cebulą, bakaliami i słonecznikiem.
4. Dopraw do smaku ziołami.
5. Nałóż do dwóch keksówek wyłożonych papierem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz 55 min.

2025-03-11 16:06

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Myśli na papierze

Dlaczego warto zatrzymać się w pędzie codzienności i chwycić za pióro...

Czy masz czasami wrażenie, że tyle pięknych chwil umyka ci bezpowrotnie, bo po jakimś czasie nie jesteś w stanie wydobyć ich z pamięci? Albo w pędzie codzienności nie masz kiedy zatrzymać się nad tym, co było ważne? Czy nie jest tak, że czasami myśli kłębią ci się w głowie i nie potrafisz ich poukładać? A może by tak usiąść i... coś napisać?
CZYTAJ DALEJ

„Skoro szatan na świeczniku, jesteś nikim mój ludziku,… niech Lucyfer błogosławi”. A ja odsyłam do kina na film „Rytuał”

2025-06-28 10:51

[ TEMATY ]

felieton

Milena Kindziuk

Red

Nawet nie przypuszczałam, że mój niedawny tekst na portalu niedziela.pl pt. „Apage, satanas…! Po manifestacji satanistów w Warszawie” spotka się z tak dużym odzewem.

Na samym tylko profilu Tygodnika Niedziela na Facebooku w ciągu pierwszej doby przeczytało go ponad… 31 tys. osób!, a komentarze internautów rozgrzewały – i wciąż rozgrzewają - emocje do granic możliwości. Jedni fakt obecności oficjalnej reprezentacji satanistów na paradzie równości traktują poważnie, jako zagrożenie duchowe („Szatan to nie żarty”; „Przyznasz, że sataniści, nawet żartobliwie, to promowanie zła”; „To źle wróży”; „Niestety, pogubione owieczki pędzące wprost w ręce szatana” itd.), drudzy zaś – tych jest niestety więcej – piszą w stylu prześmiewczym i drwiącym. Przytoczę kilka wpisów: „Widziałem tych satanistów. Tacy sataniści jak koziej d…. trąbki”; „Co ten szatan właściwie zrobił ludziom złego? Co w zasadzie przeskrobał? To Bóg zatopił ludzi w czasie potopu”; „Skoro szatan na świeczniku, jesteś nikim mój ludziku”; „Dziękuję za ten pro tip w imieniu wszystkich satanistów, pozdrawiam serdecznie i niech Lucyfer błogosławi”; „Każdy o innych poglądach to satanista albo szatan…”. Nie zabrakło hejtu i trollingu, także w prywatnych wiadomościach do mnie, wyzwisk, szyderstw, zarzutów że propaguję zabobony, że diabła nie ma albo że ja jestem diabłem….
CZYTAJ DALEJ

USA: Sąd Najwyższy broni prawa rodziców do wychowania dzieci zgodnie z wiarą

2025-06-29 09:59

[ TEMATY ]

szkoła

wiara

USA

Sąd Najwyższy

pixabay.com

Sąd Najwyższy Stanów Zjednoczonych wydał przełomowy wyrok w sprawie wolności religijnej, stając po stronie chrześcijańskich i muzułmańskich rodziców z Maryland, którzy sprzeciwili się obowiązkowej obecności ich dzieci na zajęciach w szkołach, na których wykorzystywane były książki z postaciami LGBT+. W orzeczeniu sędziowie uznali, że zakaz wypisywania dzieci z zajęć narusza konstytucyjne prawo rodziców do wychowania dzieci zgodnie z ich przekonaniami religijnymi.

Sprawa dotyczyła szkół publicznych w hrabstwie Montgomery, które w 2022 roku wprowadziły do programu nauczania opowiadania przedstawiające modele rodzin także LGBT. W 2023 roku szkoły te zniosły możliwość rezygnacji z tych zajęć, powołując się na trudności organizacyjne i chęć zapobiegania stygmatyzacji uczniów z rodzin LGBT.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję