Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Topinambur

Jest to warzywo mało znane, w związku z czym rzadko gości na stołach Polaków. A może warto się do niego przekonać?

Niedziela Ogólnopolska 17/2025, str. 62

[ TEMATY ]

warzywa

topinambur

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Topinambur to inna nazwa słonecznika bulwiastego lub karczocha jerozolimskiego. Należy do gatunku Compositae. Podobnie jak ziemniak pochodzi z subtropikalnych obszarów Ameryki Północnej. Do Europy trafił w XVII wieku. Obecnie topinambur rośnie głównie w: Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, we Francji, w Australii, Niemczech, Rosji, Holandii i Japonii.

Z rośliny wykorzystuje się przede wszystkim bulwy. Charakteryzuje się niską wartością energetyczną – 100 g ma jedynie 41 kcal. Dodatkowo zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, który pęczniejąc w jelitach, zapewnia uczucie sytości. Połączenie niskiej wartości energetycznej i wysokiej zawartości błonnika sprawia, że topinambur jest dobrym wyborem dla osób będących na diecie redukcyjnej.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Topinambur jest źródłem potasu, a także: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, sodu, cynku, miedzi, manganu i selenu; ponadto witaminy C, niacyny, beta-karotenu oraz witaminy E.

W jadalnych bulwach topinamburu 80% węglowodanów stanowi inulina. Jest ona zaliczana do naturalnych prebiotyków – substancji, które pobudzają rozwój prawidłowej flory bakteryjnej, czyli przyczyniają się do rozwoju dobrych dla organizmu bakterii, takich jak Lactobacillus czy Bifidobacterium, a jednocześnie hamują rozwój tych patogennych z rodzaju Clostridium czy Fusobacterium.

Reklama

Spożycie topinamburu korzystnie wpływa na absorpcję składników mineralnych z innych produktów. Zawarte w nim fruktany stymulują wchłanianie wapnia, magnezu oraz żelaza. Skutkiem obecności nietrawionych węglowodanów jest przerost błony śluzowej jelita grubego, przez co zwiększa się jego zdolność do absorpcji składników mineralnych. Fruktany nie ulegają rozkładowi w jamie ustnej, w związku z czym spożywając produkty z ich zawartością, w tym topinambur, możemy zapobiec próchnicy.

Sok z topinamburu ma zastosowanie w leczeniu schorzeń jelita grubego, łuszczycy, owrzodzeń, oparzeń, hemoroidów, zapalenia spojówek, powiek i skóry. Zarówno topinambur, jak i zawarta w nim inulina nie wykazują negatywnego oddziaływania na organizm. Ze względu jednak na to, że inulina nie jest trawiona i ulega fermentacji, jej duże ilości mogą powodować łagodne skutki uboczne w postaci dolegliwości żołądkowo-jelitowych.

Bulwy topinamburu mają szerokie zastosowanie kulinarne. Można je spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce, jako zamiennik kawy lub w formie kiszonej jak kapusta.

2025-04-23 07:45

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zupa krem z topinamburu z chipsami z jarmużu

Składniki: 1 mała cebula 1 ząbek czosnku ok. 1 łyżki oleju, np. rzepakowego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 20 dag topinamburu 10 dag kalafiora 300 ml rosołu/bulionu 3 dag jarmużu pieprz sól
CZYTAJ DALEJ

Watykan: dwie Msze żałobne w trzecią rocznicę śmierci Benedykta  XVI

W trzecią rocznicę śmierci papieża Benedykta XVI/Josepha Ratzingera będą sprawowanie w Watykanie dwie Msze św. żałobne. We wtorek 29 grudnia Mszę św. w języku angielskim odprawi w Bazylice Świętego Piotra kardynał Gerhard Ludwig Müller, były prefekt Kongregacji Nauki Wiary. Następnego dnia, 30 grudnia, kardynał Kurt Koch, prefekt Dykasterii ds. Popierania Jedności Chrześcijan odprawi Mszę żałobną w języku niemieckim w Grotach Watykańskich, w pobliżu grobu Benedykta XVI.

Benedykt XVI był 265 głową Kościoła od 19 kwietnia 2005 roku do 28 lutego 2013 roku. Po rezygnacji zamieszkał w klasztorze Mater Ecclesiae w Watykanie, gdzie zmarł 31 grudnia 2022 roku w wieku 95 lat.
CZYTAJ DALEJ

Bóg stał się człowiekiem

2025-12-27 19:04

Paweł Wysoki

Ruszmy do Betlejem jak pasterze, aby odnaleźć Boga, który z miłości do nas stał się człowiekiem – wezwał abp Stanisław Budzik.

W kaplicy Zmartwychwstania Pańskiego w Domu Księży Emerytów w Lublinie „pasterka” celebrowana była wyjątkowo wcześnie, bo już o godz. 20.00. Przewodniczył jej abp Stanisław Budzik. Wraz z metropolitą Mszę św. sprawowali starsi i schorowani kapłani, mieszkańcy domu przy ul. Bernardyńskiej. Kilka godzin wcześniej wszyscy, wraz z biskupami pomocniczymi, siostrami ze Zgromadzenia Uczennic Boskiego Mistrza oraz świeckimi pracownikami, połamali się opłatkiem, złożyli sobie życzenia i zasiedli do wieczerzy wigilijnej. – Dziękuję za przyjęcie zaproszenia do naszej wspólnoty, by tajemnicę Bożego Narodzenia przeżywać razem w tę szczególną noc i dzielić z nami radość, że Słowo stało się Ciałem i zamieszkało między nami – powiedział w powitaniu ks. Grzegorz Musiał, dyrektor domu księży emerytów.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję