Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Dodatki do mięs i kanapek

Kupowane w sklepie musztardy czy keczupy mają dużo cukru, soli i konserwantów. Korzystając z bogactwa warzyw czy owoców, można zrobić samemu zdrowe i pyszne przetwory.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Keczup

SKŁADNIKI :
* 3 kg pomidorów
* 1 por
* 1 seler
* 25 dag cebuli
* 18 dag cukru
* 1 strąk czerwonej papryki
* 2 liście laurowe
* 2,5 łyżki soli
* 1 szklanka octu
* 10 goździków
* 1/4 łyżki cynamonu
* kilka ziaren ziela angielskiego
* papryka w proszku.

Wykonanie:
1. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój i przełóż do dużego rondla.
2. Pozostałe warzywa obierz i pokrój, dodaj do pomidorów.
3. Garnek ustaw na małym ogniu i duś warzywa, aż zmiękną, przetrzyj przez sito.
4. Do przecieru dodaj przyprawy korzenne, sól, cukier i ocet.
5. Garnek ponowne ustaw na piecu i gotuj ketchup, aż zgęstnieje.
6. Przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć i pasteryzuj ok. 20-25 min.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Musztarda jabłkowa

SKŁADNIKI :
* 1 kg jabłek
* 4 dag mielonej gorczycy
* 1 łyżka cukru
* 2 łyżki miodu
* 1/2 łyżki oleju
* 1/2 łyżeczki kurkumy
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/5 szklanki octu jabłkowego.

Reklama

Wykonanie:
1. Jabłka obierz, przełóż do garnka, dodaj cukier, ewentualnie odrobinę wody, i smaż 30 min, aż jabłka się rozprażą.
2. Przetrzyj jabłka przez sito, dodaj pozostałe składniki i smaż jeszcze 10 min.
3. Jeżeli ktoś lubi ostrzejszą musztardę, na koniec może dodać szczyptę chili lub łyżkę startego chrzanu.
4. Wszystkie składniki zmiksuj na gładko.
5. Musztardę przełóż do wyprażonych słoiczków.
6. Pasteryzuj 20 min.
7. Po przestudzeniu odstaw na 2 tygodnie w chłodne miejsce „do przegryzienia”.
8. Musztarda zachowuje ważność do 2 miesięcy.

Sos paprykowy

SKŁADNIKI :
* 1 kg czerwonej papryki
* 50 dag bakłażana
* 4 ząbki czosnku
* 195 g gęstego przecieru pomidorowego
* 10 dag cukru
* 1/2 szklanki oleju
* 1/2 szklanki octu
* 1/2 opakowania suszonej bazylii
* 1,5 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka mielonego pieprzu.

Wykonanie:
1. Umyte, osuszone papryki i bakłażany oraz nieobrane ząbki czosnku wstaw do gorącego piekarnika i piecz, aż wszystko zmięknie, a skórka miejscami lekko się przypali.
2. Warzywa wyjmij, zostaw do przestudzenia, następnie obierz ze skórki, a z papryk usuń gniazda nasienne.
3. Wszystkie warzywa przepuść przez maszynkę do mięsa.
4. W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej, wlej zmielone warzywa i cały czas mieszając, duś je na małym ogniu ok. 1 godz.
5. Gdy masa zgęstnieje, dodaj wszystkie pozostałe składniki i zagotuj.
6. Przełóż do wyprażonych słoików, szczelnie zamknij i pasteryzuj ok. 25 min.

Co zrobić, by przetwory się udały

Nawet sprawdzone przepisy nie gwarantują udanych przetworów. Upewnij się, czy nie popełniasz jakiegoś błędu.

,B.1. Niedobra pogoda

Warzyw i owoców nie zbieraj i nie kupuj, gdy od kilku dni leje deszcz. Trzeba odczekać co najmniej 4 dni, żeby owoce dojrzewały w słońcu (zawierają wtedy mniej wody).

2. Woda z kranu

Reklama

Zawiera różne mikroelementy, które wpływają na smak i zapach przetworów. Lepiej używać wody mineralnej lub źródlanej.

3. Źle wyparzone słoiki i zakrętki

Słoiki wyparzaj w piekarniku: na blaszce połóż papier do pieczenia i ustaw słoiki, aby się nie stykały. Piekarnik nastaw na 130oC i wyparzaj słoiki przez 20 min. Zakrętki natomiast sterylizuj we wrzątku. Po wyparzeniu warto je przetrzeć spirytusem albo 10-procentowym octem spirytusowym.

4. Odwracanie słoików po pasteryzacji

Po pasteryzacji ustaw słoiki na ścierce i przykryj ręcznikiem – gdy wolniej stygną, zamykają się szczelniej. Nie polecamy odwracania słoików do góry dnem. Gorące przetwory są płynne i po odwróceniu przyklejają się do wieczka lub wyciekają, powodując rozszczelnienie nakrętki.

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dobre rady

Do domowych przetworów najlepsze są pomidory o gęstym miąższu i cienkiej skórce (np. Lima).

Do domowych przetworów najlepsze są pomidory o gęstym miąższu i cienkiej skórce (np. Lima). Pomidory należy umyć, naciąć skórkę na krzyż na obu końcach, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą. Po kilku minutach (czas zależy od grubości skóry pomidorów) wylać wrzątek, a pomidory od razu zalać zimną wodą – skórka zacznie się marszczyć i łatwo zdjąć ją nożem. Pomidory trzeba pokroić, wykroić zielone i twarde części i ugotować do miękkości. Można je zmielić blenderem przed lub po ugotowaniu.
CZYTAJ DALEJ

Stolica Apostolska przeciw zbrojeniom na posiedzeniu w Genewie

2025-09-17 15:15

[ TEMATY ]

Stolica Apostolska

Genewa

rzeciw zbrojeniom

Vatican Media

Arcybiskup Ettore Balestrero, stały obserwator Stolicy Apostolskiej przy ONZ i innych organizacjach w Genewie

Arcybiskup Ettore Balestrero, stały obserwator Stolicy Apostolskiej przy ONZ i innych organizacjach w Genewie

Podczas wystąpienia na Spotkaniu Państw-Stron Konwencji o Amunicji Kasetowej w Genewie arcybiskup Ettore Balestrero powiedział, że traktaty humanitarne stanowią zobowiązanie moralne wobec obecnych i przyszłych pokoleń.

Poszanowanie międzynarodowego prawa humanitarnego nie jest oznaką słabości. Przeciwnie, jest to szlachetna forma odpowiedzialności wobec całej ludzkości – stwierdził stały obserwator Stolicy Apostolskiej przy ONZ i innych organizacjach w Genewie.
CZYTAJ DALEJ

Pismo Święte podkreśla potrzebę uczciwości

2025-09-18 09:34

[ TEMATY ]

rozważania

O. prof. Zdzisław Kijas

Karol Porwich/Niedziela

Pismo Święte podkreśla potrzebę uczciwości. Jezus uczy, że kto w drobnej rzeczy jest wierny, ten i w wielkiej będzie wierny; a kto w drobnej rzeczy jest nieuczciwy, ten i w wielkiej nieuczciwy będzie.

Jezus powiedział do uczniów: «Pewien bogaty człowiek miał rządcę, którego oskarżono przed nim, że trwoni jego majątek. Przywołał więc go do siebie i rzekł mu: „Cóż to słyszę o tobie? Zdaj sprawę z twego zarządzania, bo już nie będziesz mógł zarządzać”. Na to rządca rzekł sam do siebie: „Co ja pocznę, skoro mój pan odbiera mi zarządzanie? Kopać nie mogę, żebrać się wstydzę. Wiem już, co uczynię, żeby mnie ludzie przyjęli do swoich domów, gdy będę odsunięty od zarządzania”. Przywołał więc do siebie każdego z dłużników swego pana i zapytał pierwszego: „Ile jesteś winien mojemu panu?” Ten odpowiedział: „Sto beczek oliwy”. On mu rzekł: „Weź swoje zobowiązanie, siadaj prędko i napisz: pięćdziesiąt”. Następnie pytał drugiego: „A ty ile jesteś winien?” Ten odrzekł: „Sto korców pszenicy”. Mówi mu: „Weź swoje zobowiązanie i napisz: osiemdziesiąt”. Pan pochwalił nieuczciwego rządcę, że roztropnie postąpił. Bo synowie tego świata roztropniejsi są w stosunkach z podobnymi sobie ludźmi niż synowie światłości. Ja też wam powiadam: Pozyskujcie sobie przyjaciół niegodziwą mamoną, aby gdy wszystko się skończy, przyjęto was do wiecznych przybytków. Kto w bardzo małej sprawie jest wierny, ten i w wielkiej będzie wierny; a kto w bardzo małej sprawie jest nieuczciwy, ten i w wielkiej nieuczciwy będzie. Jeśli więc w zarządzaniu niegodziwą mamoną nie okazaliście się wierni, to kto wam prawdziwe dobro powierzy? Jeśli w zarządzaniu cudzym dobrem nie okazaliście się wierni, to któż wam da wasze? Żaden sługa nie może dwom panom służyć. Gdyż albo jednego będzie nienawidził, a drugiego miłował; albo z tamtym będzie trzymał, a tym wzgardzi. Nie możecie służyć Bogu i Mamonie!»
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję