Reklama

Z naszej kuchni

Kalafior

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pokazały się pierwsze kalafiory z gruntu. To jedna z najsmaczniejszych, a przy tym zupełnie nietuczących jarzyn. Proponuję, by tradycyjny sposób podania kalafiora nieco zmienić i przygotować go według podanych przepisów.

Kalafior z jajkami - przepis na 4 porcje

2 dorodne, świeże kalafiory, 4 jajka, 1 czubata łyżka masła, 2 kopiaste łyżki siekanego koperku (może być natka pietruszki, ale koperek bardziej odpowiedni), 4 średniej wielkości pomidory.

Wymoczone w wodzie z octem i dokładnie wypłukane kalafiory dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, cukru i płaskiej łyżeczki masła ok. 12 min. Czas gotowania zależy od wielkości kalafiora - różyczki powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
W czasie, gdy gotuje się kalafior, gotujemy jajka na twardo, lekko schładzamy w zimnej wodzie, obieramy ze skorupki i - jeszcze ciepłe - siekamy, od razu układamy na środek wygrzanego półmiska, boki obtaczamy odsączonymi różyczkami kalafiora, kropimy roztopionym masłem, przybieramy cząstkami pomidorów i obficie posypujemy koperkiem.
Rada: kto lubi, może różyczki kalafiora lekko pokropić sokiem z cytryny.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sałatka z kalafiora - luksusowa - przepis na 4 porcje

1 duży kalafior, 1 filiżanka migdałów, 2 łyżki siekanego koperku. Sos: 4 łyżki oliwy, 4 łyżki łagodnego keczupu, 1 łyżka soku z cytryny lub octu ziołowego, cukier, sól, pieprz, liście sałaty, cząstki pomidora, świeży tymianek.
Kalafior, po wymoczeniu w wodzie z octem i dokładnym wypłukaniu, gotujemy w wodzie z solą, cukrem i łyżeczką masła - powinien być miękki, ale nie rozgotowany. Odstawiamy do wychłodzenia w wodzie, w której się gotował.
Sos: W miseczce łączymy oliwę z sokiem z cytryny lub octem, dodajemy keczup i przyprawy. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany i wyraźny, czerwony kolor.
Na porcjowych talerzykach rozkładamy liście sałaty, na nich cząstki dokładnie odsączonego kalafiora, posypujemy obficie koperkiem, zalewamy sosem i posypujemy siekanymi migdałami (wcześniej sparzonymi i obranymi z łupek). Podajemy nie później, jak 10 min po przygotowaniu.

Kalafior zapiekany z sosem serowym - przepis na 4 porcje

1 duży kalafior, sól, cukier, 1 łyżeczka masła. Sos: 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1 filiżanka utartego żółtego sera, 1/2 szklanki śmietany, sól i pieprz do smaku (w niewielkich ilościach), 1 łyżka utartych wiórków mrożonego masła, tłuszcz do wysmarowania formy.
Wymoczony w wodzie z octem lub solą, dokładnie wypłukany kalafior dzielimy na kilka części, przekładamy do naczynia z wrzącą wodą z dodatkiem soli, cukru i masła - gotujemy na średnim ogniu około 12-15 min - kalafior nie powinien się rozgotować.
Sos: Na roztopionym maśle zasmażamy mąkę, gdy straci smak surowizny, rozprowadzamy zasmażkę wywarem spod kalafiora, zagotowujemy, dodajemy filiżankę sera, śmietanę, przyprawy - sos powinien być puszysty.
W wysmarowanym tłuszczem naczyniu rozkładamy odsączone części kalafiora, zalewamy sosem, posypujemy serem z drugiej filiżanki, posypujemy wiórkami masła, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 15 min w temp. 200oC. Podajemy w naczyniu, w którym potrawa się zapiekała, z dodatkiem młodych ziemniaków i sadzonego jajka.

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Fatima - główne treści orędzia Matki Bożej

[ TEMATY ]

Fatima

100‑lecie objawień fatimskich

Fatima – wizerunki Dzieci Fatimskich/Fot. Graziako/Niedziela

Od maja do października 1917 roku - gdy toczyła się pierwsza wojna światowa, kiedy w Portugalii sprawował rządy ostro antykościelny reżim, a w Rosji zaczynała szaleć rewolucja - na obrzeżach miasteczka Fatima, w miejscu zwanym Cova da Iria, Matka Boża ukazywała się trojgu wiejskim dzieciom nie umiejącym jeszcze czytać. Byli to Łucja dos Santos (10 lat), Hiacynta Marto (7 lat) i Franciszek Marto (9 lat). Łucja była cioteczną siostrą rodzeństwa Marto. Pochodzili z podfatimskiej wioski Aljustrel, której mieszkańcy trudnili się hodowlą owiec i uprawą winorośli.

Wcześniej, zanim pastuszkom objawi się Matka Boża, przez ponad rok, od marca 1916 roku, przygotowuje ich na to Anioł. Na wzgórzu Loca do Cabeco dzieci odmawiają różaniec i zaczynają zabawę. Raptem, gdy słyszą silny podmuch wiatru widzą przed sobą młodzieńca. Przybysz mówi: Nie bójcie się, jestem Aniołem Pokoju, módlcie się razem ze mną". Następnie uczy ich jak mają się modlić, słowami: "O mój Boże, wierzę w Ciebie, uwielbiam Cię, ufam Tobie i kocham Cię. Proszę, byś przebaczył tym, którzy nie wierzą, Ciebie nie uwielbiają, nie ufają Tobie i nie kochają Ciebie". Nakazuje im modlić się w ten sposób, zapewniając, że serca Jezusa i Maryi słuchają uważnie ich słów i próśb.

CZYTAJ DALEJ

107. rocznica objawień Matki Bożej w Fatimie

2024-05-13 07:48

[ TEMATY ]

Fatima

Matka Boża Fatimska

pl.wikipedia.org

Łucja dos Santos wraz z młodszą Hiacyntą Marto

Łucja dos Santos wraz z młodszą Hiacyntą Marto

Dziś przypada 107. rocznica objawień Matki Bożej w Fatimie. Maryja w Fatimie przypomniała, że zdobycie nieba jest celem naszego życia - powiedział PAP kustosz Sanktuarium Matki Bożej Fatimskiej na Krzeptówkach ks. Marian Mucha. Dodał, że objawienia są wciąż aktualne, ponieważ dziś ludzie żyją jakby Bóg nie istniał.

13 maja 1917 r. Matka Boża objawiła się trójce dzieci - rodzeństwu Franciszkowi i Hiacyncie Marto oraz ich kuzynce Łucji dos Santos, w portugalskiej miejscowości Cova da Iria, znajdującej się dwa i pół kilometra od Fatimy na drodze do Leirii.

CZYTAJ DALEJ

Święci pastuszkowie we Wrocławiu

2024-05-14 13:41

Magdalena Lewandowska

Uroczyste wprowadzenie relikwii

Uroczyste wprowadzenie relikwii

W 107. rocznicę objawień Matki Bożej w Fatimie do parafii św. Wawrzyńca we Wrocławiu uroczyście wprowadzono relikwie Świętych Pastuszków Hiacynty i Franciszka.

Uroczystej Eucharystii w parafii u ojców klaretynów przy ul. Bujwida przewodniczył ks. Krzysztof Herbut. – 3 lata temu rozpoczynaliśmy w naszej parafii fatimskie nabożeństwa, a ks. Krzysztof Herbut przygotował nas do tego przez triduum poświęcone Matce Bożej. W ubiegłym roku na naszą figurę nałożyliśmy koronę, a dziś w 107. rocznicę objawień fatimskich do naszego kościoła wprowadzamy relikwie Świętych Pastuszków. Mam nadzieję, że to jeszcze bardziej rozpali nasza miłość do Maryi – mówił na początku uroczystości proboszcz o. Aleksander Bober CMF.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję