Reklama

Z naszej kuchni

Potrawa z cielęciny i deser

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ryż z cielęciną - przepis na 4 porcje

400-450 g cielęciny bez kości, 4 średniej wielkości marchewki, korzeń pietruszki, 1 płaska łyżeczka przyprawy typu Vegeta, 1 duża cebula, 1 szklanka suchego ryżu, 1 łyżka masła, 1 płaska łyżeczka mielonej papryki lub przprawy curry, sól, zielenina, liście sałaty.

Cielęcinę parzymy wrzątkiem na sicie, przekładamy do naczynia z ciepłą wodą, z dodatkiem przyprawy typu Vegeta, dodajemy marchewki i gotujemy do miękkości. Wywar z cielęciny, który wyparuje podczas gotowania, uzupełniamy, by ilość płynu wyniosła 2,5 szklanki.
Na maśle podsmażamy najdrobniej posiekaną cebulę; gdy się zeszkli (nie dopuszczamy, by się zrumieniła), dodajemy ryż i - cały czas mieszając - zasmażamy. Gdy ryż wchłonie cały tłuszcz, dodajemy paprykę lub przyprawę curry (według własnych upodobań), wlewamy wywar z cielęciny i gotujemy na małym ogniu, aż będzie miękki i sypki. Do ugotowanego ryżu dodajemy drobno pokrojoną cielęcinę, składniki mieszamy. Podajemy na wygrzanych talerzach; obok, na liściach sałaty układamy ugotowane marchewki - całość posypujemy obficie zieleniną. Kto lubi, może dodać do potrawy jeszcze jedną, delikatną w smaku surówkę.
Rada: Potrawę możemy dodatkowo doprawić solą i pieprzem, według upodobań smakowych.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Drożdżowy placek z owocami jesieni - przepis na dużą tortownicę lub średniej wielkości formę

2 szklanki i 2 kopiaste łyżki mąki tortowej, 3 żółtka, 1 niepełna szklanka mleka, 4 dag drożdży, 3 czubate łyżki cukru pudru, 1 duży cukier waniliowy, 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego, szczypta soli.
Tłuszcz topimy, odstawiamy do przechłodzenia. W ciepłym mleku rozprowadzamy rozdrobnione drożdże, 1 łyżeczkę mąki, 1 łyżeczkę cukru - odstawiamy w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy cukier i cukier waniliowy, żółtka, sól - składniki łączymy. Dodajemy, siejąc przez sitko, mąkę, wyrabiamy ciasto (5 min), dodajemy stopiony, letni tłuszcz i jeszcze przez chwilę wyrabiamy, aż będzie jednolite, sprężyste i lśniące; przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na wysmarowaną tłuszczem blachę dajemy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, nakładamy przygotowane owoce (połówki śliwek, cząstki jabłek lub gruszek), posypujemy kruszonką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w wygrzanym, ale niezbyt gorącym piekarniku w temp. 160o C ok. 50 min. Czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta - wyjmujemy, gdy wierzch jest lekko zrumieniony, a boki odstają od formy. Najsmaczniejsze jest lekko wychłodzone, zaraz po upieczeniu.

Kruszonka

1/2 kostki (12,5 dag) masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 duży cukier waniliowy, 1 szklanka mąki krupczatki.
Masło siekamy z mąką, cukrem i cukrem waniliowym. Gdy składniki się rozdrobnią, zagniatamy palcami kruszonkę i odstawiamy w ciepłe miejsce.

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Niech miłość do Maryi będzie sprawdzianem polskiego ducha

2024-05-03 23:18

[ TEMATY ]

Jasna Góra

abp Wacław Depo

uroczystość NMP Królowej Polski

Karol Porwich / Niedziela

– Maryja, Królowa Polski, to tytuł, którym określił Bogarodzicę 1 kwietnia 1656 r. król Jan Kazimierz podczas ślubów lwowskich, by dramatyczne wówczas losy Ojczyzny i Kościoła powierzyć Jej macierzyńskiej opiece – przypomniał na rozpoczęcie wieczornej Mszy św. w intencji archidiecezji częstochowskiej o. Samuel Pacholski, przeor Jasnej Góry. Eucharystia pod przewodnictwem abp. Wacława Depo, metropolity częstochowskiego. oraz Apel Jasnogórski z udziałem Wojska Polskiego zwieńczyły uroczystości trzeciomajowe na Jasnej Górze. Towarzyszyła im szczególna modlitwa o pokój oraz w intencji Ojczyzny.

Witając wszystkich zebranych, o. Pacholski przypomniał, że „Matka Syna Bożego może być i bardzo chce być także Matką i Królową tych, którzy świadomym aktem wiary wybierają Ją na przewodniczkę swojego życia”. Przywołując postać bł. Prymasa Stefana Wyszyńskiego, który tak dobrze rozumiał, że to właśnie Maryja jest Tą, „która zawsze przynosi człowiekowi wolność, wolność do miłowania, do przebaczania, uwolnienie od grzechu i każdego nieuporządkowania moralnego”, zachęcał wszystkich, by te słowa stały się również naszym programem, który będzie pomagał „nam wierzyć, że zawsze można i warto iść ścieżką, która wiedzie przez serce Królowej”.

CZYTAJ DALEJ

Czy 3 maja obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych?

2024-05-02 07:20

[ TEMATY ]

wstrzemięźliwość

Adobe Stock

W związku z przypadającą w piątek, 3 maja, w Kościele katolickim uroczystością Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski, głównej patronki kraju, katolików nie obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Mimo uroczystości wierni nie są zobowiązani do udziału we Mszy świętej.

Zgodnie z obowiązującymi w Kościele katolickim przepisami wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku, chyba że w danym dniu przypada uroczystość. Post ścisły obowiązuje w Środę Popielcową i w Wielki Piątek.

CZYTAJ DALEJ

Drogi miłości

2024-05-03 20:56

ks. Jakub Nagi

Brat

Brat

Jak podkreśla ks. Krystian Winiarski, prefekt WSD w Rzeszowie, film rzeszowskich alumnów ma służyć najpierw refleksji nad życiowym powołaniem, które dla chrześcijan jest przede wszystkim powołaniem do świętości. W życie każdego człowieka wpisane jest także powołanie szczegółowe: do małżeństwa, kapłaństwa, życia konsekrowanego, a może do samotności, które też wymaga rozeznania, odkrycia i decyzji, by tą konkretną drogą iść przez życie.

„Pytania, emocje, rozterki, lęk przed podjęciem decyzji. To wszystko towarzyszy młodemu człowiekowi, który zastanawia się jaką życiową drogę wybrać, czy odpowiedzieć na powołanie, także to do kapłaństwa. O tym chcieli opowiedzieć swoim kolegom klerycy, którzy rozpoczynają swoją formację w seminarium” – wyjaśnia ks. Krystian Winiarski.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję