Reklama

Z naszej kuchni

Wieprzowina inaczej

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

W czasie upalnych dni lata mięso wieprzowe najlepiej smakuje, gdy przygotujemy je z owocami.

Schab ze śliwkami. Przepis na 6 dużych lub 8 mniejszych porcji

1 kg młodego, chudego schabu bez kości, 1 szklanka suszonych śliwek lub 1/2 kg śliwek świeżych, tłuszcz do obsmażenia mięsa (oliwa i smalec - pół na pół), sól, pieprz, mąka do zagęszczenia sosu (może być kukurydziana), sok z całej cytryny, 1/2 szklanki naturalnego soku pomarańczowego (najsmaczniejszy - świeżo wyciśnięty z owoców), 1 goździk, duża szczypta tymianku.
Schab wycieramy skropioną octem ściereczką, nacieramy przyprawami i roztartym w dłoniach tymiankiem, lekko oprószamy mąką i opiekamy na solidnie rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc równomiernie ze wszystkich stron. Zrumieniony, przekładamy do brytfanny, zalewamy tłuszczem, w którym się smażył, dodajemy pół filiżanki wody, brytfannę szczelnie przykrywamy i pieczemy w wygrzanym piekarniku przez pół godziny. W czasie pieczenia polewamy od czasu do czasu wytworzonym sosem.
Namoczone wcześniej śliwki pestkujemy (podobnie postępujemy ze śliwkami świeżymi). Gdy mięso jest prawie miękkie - dodajemy śliwki do sosu i pieczemy jeszcze przez chwilę. Upieczony, miękki schab przekładamy na wygrzany półmisek i trzymamy w ciepłym miejscu. Sos przecieramy przez sito, dodajemy sok z pomarańczy, przyprawiamy delikatnie solą, pieprzem i sokiem z cytryny; zagęszczamy mąką rozmieszaną w minimalnej ilości zimnej wody, zagotowujemy, by mąka straciła smak surowizny.
Mięso kroimy w cienkie plastry, układamy na półmisku, przybieramy owocami, np. połówkami świeżych śliwek, i lekko polewamy sosem; pozostały sos podajemy w sosjerce.
Najsmaczniejszy - z ziemniakami, obficie posypanymi zieleniną, z kładzionymi kluseczkami z półfrancuskiego ciasta lub z grubym makaronem i zieloną sałatą przyprawioną sosem jogurtowym.

Żeberka wieprzowe z włoską kapustą. Przepis na 4 duże porcje

1 kg żeberek wieprzowych (z młodej sztuki), 1 duża cebula, olej do smażenia, 1 mała główka lub 1/2 dużej włoskiej kapusty, sól, pieprz, 2 duże, winne jabłka, 1 łyżka mąki krupczatki, 1 płaska łyżeczka nasion kopru włoskiego, 1 łyżka posiekanej zieleniny (może być mrożona) .
Umyte, podzielone na porcje żeberka wycieramy do sucha, oprószamy mąką wymieszaną z przyprawami i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Mięso przekładamy do rondla, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu lekko rumienimy posiekaną cebulę. Przekładamy do naczynia z żeberkami, całość podsypujemy nasionami kopru, podlewamy niewielką ilością wody (1/2 filiżanki), szczelnie przykrywamy, stawiamy na małym ogniu i dusimy. Gdy mięso jest prawie miękkie, dodajemy pokrojoną w "średni makaronik" kapustę, całość trzymamy razem na niewielkim ogniu, ale bez przykrycia. Po 10 min dodajemy utarte na jarzynowej tarce (wcześniej obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych) jabłka, zagotowujemy i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami lub ugotowanym na sypko ryżem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

List pasterski z okazji jubileuszu diecezji lubuskiej

2024-04-25 16:00

[ TEMATY ]

jubileusz

Zielona Góra

Gorzów Wielkopolski

List Pasterski

diecezja lubuska

Karolina Krasowska

bp Tadeusz Lityński

bp Tadeusz Lityński

Bp Tadeusz Lityński skierował do diecezjan list pasterski z okazji jubileuszu 900-lecia utworzenia diecezji lubuskiej. Poniżej publikujemy pełną treść słowa Biskupa Diecezjalnego, które w kościołach i kaplicach diecezji zielonogórsko-gorzowskiej zostanie odczytane w niedzielę 28 kwietnia 2024.

Drodzy Diecezjanie, Bracia i Siostry,

CZYTAJ DALEJ

Oprócz apostołów, Bóg powołuje także innych uczniów – nas wszystkich

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii Mk 16, 15-20.

Czwartek, 25 kwietnia. Święto św. Marka, ewangelisty

CZYTAJ DALEJ

148. Zebranie Plenarne Konferencji Wyższych Przełożonych Żeńskich Zgromadzeń Zakonnych w Polsce

2024-04-25 18:17

[ TEMATY ]

zakony

zakonnice

Karol Porwich/Niedziela

Posługa władzy w zgromadzeniach zakonnych, nowelizacja regulacji dotyczących ochrony małoletnich przed przemocą oraz przygotowania do przyszłorocznego Jubileuszu Życia Zakonnego - były głównymi tematami 148. Zebrania Plenarnego Konferencji Wyższych Przełożonych Żeńskich Zgromadzeń Zakonnych w Polsce, które odbyło się w dniach 23-25 kwietnia w Licheniu.

Mszy św. na rozpoczęcie Zebrania Plenarnego przewodniczył abp Antonio Guido Filipazzi, nuncjusz apostolski w Polsce. W wygłoszonej homilii wskazał, jak czytamy w komunikacie po zakończonych obradach, „na ideał życia konsekrowanego, jakim jest zdolność do ofiary całopalnej, na wzór Jezusa Chrystusa, który ofiarował się swemu Ojcu całkowicie i bez zastrzeżeń”.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję