1 filet z kurczaka (waga wg potrzeby), sok z cytryny, 10 małych pieczarek lub kapeluszy świeżych grzybów, 1 cebula, sól, pieprz, oliwa do smażenia, 2 łyżki utartego żółtego sera, zioła prowansalskie, 1 pomidor, tłuszcz do wysmarowania formy, zielenina.
Filet lekko rozbijamy drewnianym tłuczkiem, kropimy sokiem z cytryny,
odstawiamy w chłodne miejsce. Cebulę siekamy, pieczarki lub świeże
grzyby kroimy w plasterki. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem (
niekoniecznie).
Na rozgrzanej oliwie obsmażamy filet, zdejmujemy z patelni,
na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy
grzyby i całość razem smażymy około minuty. Następnie przekładamy
do naczynia do zapiekania, na wierzch dajemy filet, rozkładamy plastry
pomidora (pozbawionego skórki), posypujemy przyprawami, utartym serem
i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 o C) na 15-20 min. Czas
zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy. Podajemy obficie
posypany zieleniną, z ziemniakami lub ugotowanym na sypko ryżem i
zieloną sałatą.
Pomóż w rozwoju naszego portalu