Surówka z kapusty pekińskiej
(Przepis na 4 porcje)
1 główka kapusty pekińskiej (waga ok. 60-70 dag), 1-2 marchewki, 1 nieduża cebula, 2-3 łyżki majonezu, sól, pieprz do smaku.
Kapustę umyć, obrać ze zwiędniętych liści, dość drobno posiekać. Marchewki umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn, umytą i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Składniki wymieszać z majonezem i doprawić do smaku solą i pieprzem według własnych upodobań. Surówka najlepiej smakuje z daniami z drobiu.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Sałatka z kapusty czerwonej
(Przepis na 4 porcje)
1 nieduża kapusta czerwona, 1 jabłko, 1 cebula, olej lub oliwa, ocet winny lub sok z cytryny, sól (ok. 1/2 łyżeczki), cukier (ok. 1/3 łyżeczki).
Kapustę umyć, niezbyt drobno posiekać, włożyć do garnka i zalać niedużą ilością wrzątku z dodatkiem soli i cukru. Zagotować. Kiedy kapusta będzie miękka (ale nie rozgotowana), a cała woda odparuje, należy odstawić ją do wystudzenia. W tym czasie kroimy cebulę w drobną kostkę oraz jabłko w cienkie paseczki. Wszystko razem mieszamy, dodając 2-3 łyżki oliwy lub oleju oraz ocet (ok. 1 łyżki). Jeśli trzeba, doprawiamy jeszcze solą i jeśli ktoś lubi - pieprzem. Sałatka polecana jest do duszonego ciemnego mięsa. Na Śląsku podawana jest do rolad z wołowiny; równie często - do bitek wołowych i pieczeni ze schabu.
Surówka z białej kapusty
(Przepis na 4 porcje)
Ok. 1 kg kapusty, 2 średniej wielkości marchewki, 1 mała cebula, sól, pieprz do smaku, sos winegret lub 2-3 łyżki majonezu.
Umytą i obraną ze zwiędniętych liści kapustę posiekać, posolić i odstawić na 20-30 min. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce, cebulę drobno posiekać. Wszystkie jarzyny wymieszać z przyprawami i sosem winegret lub z majonezem.