1 i 1/2 kg mięsa wieprzowego od szynki, zioła przyprawowe (liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, suszone owoce jałowca, 5 szt. suszonych owoców jarzębiny, kilka ziaren kminku oraz kilka ziaren kolendry - po utłuczeniu w moździerzu - kopiasta łyżka), 30 dag suszonych moreli, oliwa.
Morele moczymy w dwóch szklankach letniej, przegotowanej wody. Mięso, po wytarciu wilgotną, skropioną octem ściereczką, formujemy, odpowiednio nacinając - w prostokątny płat i lekko rozbijamy tłuczkiem z obu stron. Tak przygotowane nacieramy dokładnie kompozycją ziół przyprawowych (z obu stron), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 25 min w chłodne miejsce.
Brytfannę smarujemy obficie oliwą. Z zalewy wyjmujemy połowę wcześniej namoczonych moreli, odsączamy. Na rozłożonym mięsie układamy wzdłuż morele, całość rolujemy, obwiązujemy szczelnie bawełnianą nicią, wierzch smarujemy oliwą i opiekamy na rozgrzanej patelni, rumieniąc ze wszystkich stron. Gdy trzeba, dodajemy niewielką ilość oliwy. Zrumienione mięso przekładamy do przygotowanej brytfanny, wstawiamy do wygrzanego piekarnika, a do tłuszczu, który pozostał na patelni, wlewamy wodę, w której moczyły się morele, całość zagotowujemy - przelewamy do garnuszka; wodę przeznaczamy do podlewania mięsa w czasie pieczenia.
Gdy pieczeń jest prawie miękka, obkładamy mięso pozostałymi morelami, przykrywamy brytfannę i trzymamy w piekarniku jeszcze przez 10 min. Po tym czasie wyłączamy dopływ ciepła i mięso pozostawiamy w piekarniku, by pieczeń „doszła”.
Szynkę podajemy na zimno - pokrojoną w cienkie plastry lub na ciepło - polaną sosem przetartym wcześniej przez sito i doprawionym według własnego smaku.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Pascha - wg kuchni staropolskiej
(Przepis na głęboką, średniej wielkości salaterkę)
1/2 kg tłustego, doskonale roztartego białego sera, 1/2 szklanki słodkiej śmietany kremowej, 1/2 kostki (12,5 dag) śmietankowego masła, 5 żółtek, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 cukier wanilinowy, 1 szklanka rodzynków, 1 szklanka smażonej skórki pomarańczowej.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puch, dodajemy - cały czas mieszając - ciepłą śmietanę. Pojemnik z masą stawiamy na naczyniu z gorącą wodą i na parze ubijamy, aż masa śmietanowo-jajeczna zgęstnieje. Zdejmujemy z pary i chłodzimy, od czasu do czasu mieszając. Masło ucieramy na puch, dodajemy - na przemian - cały czas mieszając, po łyżce masy i sera. Gdy składniki są utarte, dodajemy bakalie, mieszamy, przekładamy paschę do zwilżonej zimną wodą salaterki, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem wykładamy na odpowiedniej wielkości talerz i przybieramy według własnych upodobań.