1 filet z piersi kurczaka (ok. 25 dag), oliwa, sok z całej cytryny, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, sól i pieprz do smaku, 1 łyżka soku jabłkowego, 1 łyżka płynnego miodu, 1 łyżeczka sosu sojowego.
Mięso kroimy w zgrabne kostki (2x2 cm), oprószamy solą i pieprzem, kropimy częścią soku z cytryny, odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce. Na rozgrzanym tłuszczu rumienimy kostki kurczaka, przekładamy cedzakową łyżką do rondla, posypujemy skórką z cytryny i kropimy pozostałą częścią soku cytrynowego. Na pozostały ze smażenia tłuszcz dajemy 2 łyżki wody, sok z jabłek, miód, sos sojowy, całość - często mieszając drewnianą łyżką - zagotowujemy. Sosem zalewamy mięso i na niewielkim ogniu dusimy do miękkości ok. 10-12 min. Gdy trzeba, sos doprawiamy do smaku.
Tak przygotowanego kurczaka podajemy z ugotowanym na sypko ryżem i zieloną sałatą, polaną spienionym sosem jogurtowym, lub z mizerią ze śmietaną i koperkiem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu