Reklama

Z naszej kuchni

Niepowtarzalny smak dorodnych antonówek

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Szarlotka z suchego pieczywa

Przepis na 1 małą tortownicę

1 suchy, najlepiej razowy - ale może być kilku gatunków - chleb, 8 dużych, dorodnych antonówek, 2 kopiaste łyżki cukru (koniecznie drobnego), cynamon, sok z cytryny i otarta z niej skórka, 2/3 kostki (18 dag) masła, 10 dag rodzynek, cukier puder do posypania, masło i tarta bułka do formy.

Rodzynki płuczemy, przelewamy na sicie wrzątkiem, odstawiamy do przechłodzenia. Obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych jabłka ucieramy na tarce z dużymi otworami, posypujemy cukrem, kropimy sokiem z cytryny, dodajemy otartą skórkę z cytryny, rodzynki - składniki mieszamy, wstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce. Czerstwe pieczywo dosuszamy w piekarniku, przepuszczamy przez maszynkę. Masło lekko topimy. Tortownicę smarujemy obficie tłuszczem i oprószamy tartą bułką. Na spód tortownicy sypiemy na wys. 1 cm warstwę zmielonego chleba, kropimy 1/3 część stopionego masła, nakładamy połowę utartych jabłek, na nich - warstwę 1 cm mielonego chleba, kropimy 1/3 część stopionego masła, następnie nakładamy pozostałe jabłka. Całość delikatnie dociskamy, posypujemy 1 cm warstwą mielonego pieczywa i kropimy pozostałym masłem. Całość wstawiamy do wygrzanego do temp. 160o C piekarnika i pieczemy przez 35-40 min. Czas pieczenia zależy od wysokości szarlotki. Podajemy gorącą - z porcją lodów waniliowych lub śmietankowych albo na zimno - z bitą śmietaną.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Przepis na 1 dużą paterę

2 dag świeżych drożdży, 1/2 szklanki pełnego mleka, 2 łyżki oliwy, 2 żółtka, 1 łyżka cukru pudru, mąka (ile wejdzie), sól, 2 szklanki utartych na tarce z dużymi otworami jabłek (wcześniej obranych ze skórki i pozbawionych gniazd nasiennych), cukier puder do oprószenia racuchów, olej lub olej i smalec (pół na pół).

W letnim mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżeczki mąki rozprowadzamy drożdże. Gdy podwoją swoją objętość, dodajemy żółtka, sól, cukier i tyle mąki, by ciasto miało konsystencję jak na lane kluski. Do ciasta dodajemy ubitą z białek pianę, całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy - najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W szerokim, płaskim rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Do wyrośniętego ciasta dodajemy jabłka, mieszamy. Metalową, cienką łyżką nabieramy niewielką ilość ciasta, kładziemy na gorący tłuszcz, gdy jedna strona się zrumieni, odwracamy, dosmażamy, wyjmujemy cedzakową łyżką na warstwę bibuły, do odsączenia. Gorące racuchy układamy warstwami na paterze, oprószamy cukrem pudrem. Najsmaczniejsze, jeszcze ciepłe.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

W Brukseli odbyło się spotkanie sekretarzy generalnych Episkopatów Unii Europejskiej

2025-04-28 17:57

[ TEMATY ]

spotkanie

Unia Europejska

episkopat

sekretarz generalny

flickr.com/episkopatnews

W poniedziałek 28 kwietnia br., w siedzibie Komisji Episkopatów Unii Europejskiej (COMECE) w Brukseli, odbyło się spotkanie sekretarzy generalnych Episkopatów Unii Europejskiej.

Spotkanie dotyczyło m.in. zagadnień związanych z aktualnymi trendami w polityce unijnej oraz miejscem Kościoła w europejskiej debacie publicznej.
CZYTAJ DALEJ

Jaki będzie nowy papież? Konserwatywny czy postępowy? Kardynał zabrał głos

2025-04-28 13:03

[ TEMATY ]

konklawe

nowy papież

konserwatywny

postępowy

Grzegorz Gałązka

Według południowoafrykańskiego kardynała Wilfrida Foxa Napiera, nowy papież powinien „budować na fundamencie papieża Franciszka”. „Dotyczy to przede wszystkim jego zaangażowania na rzecz biednych ludzi, a jest ich wielu w Afryce”, powiedział kard. Napier dziennikarzom w poniedziałek rano w drodze na spotkanie kardynałów w Watykanie. 84-letni purpurat sam nie weźmie udziału w konklawe, ponieważ przekroczył granicę wieku 80 lat.

Franciszek był bardzo tradycyjny pod wieloma względami
CZYTAJ DALEJ

Watykan: pierwsza medytacja dla kardynałów przed konklawe

2025-04-29 16:25

W takim momencie, pełnym konsekwencji dla Kościoła, jak wybór Papieża Rzymu i Pasterza Kościoła trzeba wszystkie myśli skoncentrować wokół osoby Jezusa - mówił do kardynałów o. Donato Ogliari OSB podczas medytacji na Kongregacji Generalnej 29 kwietnia. „Niech zatem Chrystus będzie waszą gwiazdą przewodnią i zarazem kompasem waszych oczekiwań, spotkań, dialogów, wyborów, które będziecie musieli podjąć” - mówił kaznodzieja.

W poniedziałek do członków Kolegium Kardynalskiego została wygłoszona pierwsza z dwóch medytacji, które są przewidziane przed rozpoczęciem konklawe. Dzisiejszą wygłosił o. Donato Ogliari OSB.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję