Reklama

Z zakonnej kuchni

Z zakonnej kuchni

Drożdżowe cebulaki

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Siostra Sabina ze Zgromadzenia Sióstr Franciszkanek Rodziny Maryi. Posługuje jako organistka i zakrystianka w sanktuarium św. Jacka w Legnicy. Oprócz słuchania dobrej muzyki lubi gotować dla swoich sióstr.

Składniki:
1/2 kg mąki, 1 szklanka mleka, 2 dag drożdży, 1 czubata łyżka masła, 2 łyżki oleju, 1 płaska łyżka stołowa cukru, 1 łyżeczka soli.
Do dekoracji: 1/2 kg cebuli, 1 szklanka maku, 1 żółtko

Wykonanie:
Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku i mieszamy z masłem i olejem, cukrem, solą. Dodajemy mąkę, szybko zagniatamy ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce (powinno podwoić swoją objętość). Cebulę obieramy, kroimy na cienkie plasterki, solimy i odstawiamy na bok. Gdy puści sok, odciskamy ją i każdy plaster rozdzielamy na krążki. Gdy ciasto wyrośnie, wyjmujemy je na posypany mąką blat i starannie wyrabiamy przez kilka minut. Ciasto powinno być puszyste - nie należy do niego dodawać już więcej mąki. Wyrobione ciasto kroimy na drobne kawałki - takie, by z każdego zrobić placek o średnicy 5 cm. W placku formujemy wgłębienie, smarujemy z wierzchu starannie żółtkiem, posypujemy makiem (nieobowiązkowo) i nakładamy kilka krążków cebuli. Placki - powinno ich wyjść ok. 12 - umieszczamy na lekko naoliwionej blasze i wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika (150* C). Po 10 min. temperaturę zwiększamy do 180* C. Wyjmujemy po ok. 40 min., gdy nabiorą lekko złotego koloru.

Zebrała Jolanta Marszałek

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2007-12-31 00:00

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pierniczki

Pierniczki to nieodłączny element przygotowań do świąt Bożego Narodzenia. W wielu polskich domach w czasie Adwentu piecze się je nawet kilka razy. Pachnie wtedy wspaniale cynamonem i przyprawą korzenną, przywołując cudowną atmosferę świąt. Mogą być ozdobą stołów, ale także choinki.

50 dag mąki 1 szklanka cukru pudru ½ szklanki miodu 2 łyżki masła 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka mielonego cynamonu 1 łyżka startej skórki pomarańczowej ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonych goździków białko do posmarowania
CZYTAJ DALEJ

Charakterystyka i ocena roli zakonów w średniowiecznej Europie

2025-06-17 17:37

[ TEMATY ]

zakony

Średniowiecze

Photograph by the British Library, Wikimedia Commons, public domain

Intelektualiści, myśliciele, kaznodzieje a może rycerze, wojownicy i reformatorzy. Kim byli średniowieczni zakonnicy?

Kulturę średniowiecznej Europy cechował przede wszystkim uniwersalizm (łac. universalis – powszechny, ogólny), który był wspólnotą kulturową opartą na jednolitym systemie wartości i przekonań, wyrażanych w podobny sposób w całej Europie. Szczególnie ważny był uniwersalizm w wymiarze religijnym i światopoglądowym. Przejawiał się on przede wszystkim dominacją chrześcijaństwa w sprawach wiary, moralności, a także w warstwie intelektualnej, co w kontekście języka oznaczało dominację łaciny.
CZYTAJ DALEJ

Sakrament kapłaństwa czy sakrament święceń? Jaki sakrament przyjmuje diakon, prezbiter i biskup?

2025-06-17 17:31

[ TEMATY ]

kapłaństwo

święcenia

Karol Porwich/Niedziela

Sakrament kapłaństwa czy sakrament święceń? Jaki sakrament przyjmuje diakon, prezbiter i biskup? Co to znaczy? - na te pytania odpowiada ks. dr Andrzej Persidok, wykładowca teologii fundamentalnej na Akademii Katolickiej w Warszawie. Ks. dr Persidok przypomina też, że - w myśl nauczania Kościoła - diakonem, prezbiterem i biskupem zostaje się już na zawsze, również po śmierci.

Maria Czerska (KAI): Co to znaczy „przyjąć sakrament kapłaństwa”? Maj i czerwiec to miesiące, w których najczęściej odbywają się święcenia - diakonatu i prezbiteratu? Czy te osoby przyjmują ten sam sakrament?
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję