Reklama

Ciasta i desery

Z zakonnej kuchni

Tort Cappuccino

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Siostra Ella, brygidka, nauczyła się wypiekać ciasta w zakonie. Siostry wzajemnie sobie pomagają i przekazują przepisy oraz kulinarne ciekawostki, wyniesione z domów rodzinnych lub popularne w regionie, w którym mają domy zakonne. A domy te rozsiane są na całym świecie.

Składniki:

Ciasto: 6 jajek, 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 łyżek oliwy

Krem: 2 serki homogenizowane waniliowe, 2 szklanki mleka w proszku, 1 kostka margaryny lub masła, ½ szklanki cukru pudru, 1 paczka kawy cappuccino o smaku orzechowym, 15 dag okrągłych biszkoptów

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wykonanie:

Ciasto: Z białek ubić sztywną pianę, powoli dodawać cukier, szczyptę soli i dalej ubijać, później dodać żółtka i razem ubijać. Delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia oraz oliwą. Przełożyć na blaszkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 min.

Krem: Margarynę lub masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać serki homogenizowane i mleko w proszku, lekko wymieszać. Krem podzielić na 3 części. Kawę cappuccino rozpuścić w dwóch szklankach przegotowanej wody, zostawiając trochę kawy do posypania wierzchu. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. Spód nasączyć kawą, wyłożyć pierwszą część kremu i równo rozsmarować. Na krem układać biszkopty lekko nasączone w kawie. Na biszkopty położyć drugą część kremu i przykryć drugą częścią biszkoptu. Nasączyć kawą. Rozsmarować trzecią część kremu. Na wierzchu posypać kawą cappuccino.

Zebrała Jolanta Marszałek

2008-12-31 00:00

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Faworki

Faworki na karnawał polecają siostry nazaretanki pracujące w Domu Rekolekcyjnym Archidiecezji Częstochowskiej „Święta Puszcza” w Olsztynie k. Częstochowy. Dom ten położony jest na Szlaku Orlich Gniazd, otoczony pięknym lasem sosnowym. Siostry zachęcają do odwiedzenia Jury także zimą, zapraszają na rekolekcje, dni skupienia lub na wypoczynek.

3 szklanki mąki 7 żółtek 4 łyżki śmietany 2 łyżki spirytusu, ewentualnie octu szczypta soli smalec lub olej do smażenia
CZYTAJ DALEJ

Małopolska policja: policjanci znaleźli ciało poszukiwanego 57-latka - Tadeusza D.

2025-07-01 23:45

[ TEMATY ]

policja

Karol Porwich/Niedziela

Policjanci odnaleźli ciało poszukiwanego od piątku podwójnego zabójcy Tadeusza D. – poinformował podczas nocnej konferencji prasowej w Starej Wsi Komendant Wojewódzki Policji w Krakowie insp. Artur Bednarek. Zwłoki 57-latka znajdowały się w lesie, kilkanaście metrów od drogi powiatowej pomiędzy Limanową a Kamienicą. Mężczyzna miał ranę postrzałową głowy.

Policja przypuszcza, że popełnił samobójstwo, ale ostateczną odpowiedź da sekcja zwłok. Przy ciele mężczyzny ujawniono broń. Na miejscu cały czas pracują śledczy – poinformował komendant wojewódzki.
CZYTAJ DALEJ

Kard. Ryś na wakacje: życzę wszystkim pięknego wypoczynku, regenerowania sił duchowych i fizycznych!

2025-07-02 14:00

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Justyna Kunikowska/Niedziela

- Życzę wszystkim pięknego wypoczynku, regenerowania sił duchowych i fizycznych, i ufam do zobaczenia na szlaku pielgrzymim! - mówił Kard. Ryś.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję