Składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów
1 ząbek czosnku
50 g zielonej papryki
40 g cebuli
50 g świeżego ogórka
30 g octu winnego
łyżeczka soli
pół szklanki lub szklanka zimnej wody (według upodobania)
100 g czerstwej pszennej bułki
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować (np. w malakserze) i wstawić do lodówki co najmniej na kilka godzin przed podaniem. Chłodnik można podawać bez dodatków lub z podanymi w osobnej miseczce posiekanymi kawałkami papryki, ogórka i drobnymi grzankami z bułki. Tradycyjny andaluzyjski chłodnik na letnie upały proponuje Dobrochna Banaszkiewicz, pochodząca z Częstochowy. Po studiach muzycznych w Madrycie została tam na stałe. Gotowanie po muzyce to jej druga pasja. W swoim domu wprowadziła wiele
polskich potraw, ale dominują jednak hiszpańskie.
Pomóż w rozwoju naszego portalu