Orzech włoski to drzewo owocowe naturalnie występujące na terenach Azji oraz południowej Europy. Drzewo uprawiano również w starożytnej Grecji oraz w Rzymie. W naszym kraju orzech włoski jest już od setek lat. Uprawą zajmują się głównie mieszkańcy południowej oraz południowo-wschodniej części kraju.
Owoc orzecha włoskiego jest pestkowcem. Jadalna część nazywana jest jądrem orzechowym. Orzechy włoskie są dobrym źródłem potasu, fosforu, zawierają również dużo wapnia oraz magnezu. Warto zwrócić uwagę na fakt, że wysoka wartość energetyczna orzechów wynika z zawartości tłuszczów. Należy jednak umieć rozróżnić ich jakość. Wyróżniają się znikomą ilością nasyconych kwasów tłuszczowych i wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy włoskie przyczyniają się do wzrostu zawartości kwasu alfa-linolenowego. Odpowiednia ilość tego kwasu w organizmie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka nagłego zgonu z powodu chorób układu krążenia. Ponadto kwas ten odpowiada za regulację stężenia cholesterolu we krwi. Z racji niskiej zawartości sodu owoce te mogą być bez problemu spożywane przez osoby z nadciśnieniem tętniczym.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Reklama
Zawartość kwasów omega-3, folianów oraz witaminy E sprawia, że orzechy włoskie wykazują właściwości potrzebne do prawidłowej pracy mózgu. U osób starszych wpływają na opóźnienie procesów starzenia i niektórych chorób układu nerwowego. Z kolei u osób młodych wpływają na wsparcie procesów myślowych, a także poprawiają pamięć. Zawarte w orzechach kwasy omega-3 mogą wpływać również na obniżenie ryzyka depresji.
Orzechy są zalecane zarówno osobom z rozpoznaną cukrzycą, jak i tym z grupy ryzyka. Cechują się niskim indeksem glikemicznym. Bogactwo antyoksydantów sprawia, że orzechy powinny być spożywane jako składnik diety w trosce o układ krwionośny i serce. Ponadto orzechy zawierają L-argininę, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego.
Mimo że orzechy włoskie są wysokokaloryczne, zostało udowodnione, iż są one pomocne w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Są bardzo sycące, przez co niwelują uczucie głodu.
Sugeruje się spożywanie ok. 30 g orzechów włoskich w ciągu dnia. Taka porcja zapewni odpowiednią podaż zawartych w orzechach składników mineralnych i witamin. Dostarczy ok. 200 kcal. Orzechy mogą być samodzielną przekąską, a także dodatkiem do owsianki czy jogurtu.