Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Czy warto jeść orzechy włoskie?

Owoce orzecha włoskiego, mimo wysokiej kaloryczności, zalicza się do najzdrowszych orzechów.

Niedziela Ogólnopolska 10/2024, str. 62

[ TEMATY ]

jedzenie

Adobe.Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Orzech włoski to drzewo owocowe naturalnie występujące na terenach Azji oraz południowej Europy. Drzewo uprawiano również w starożytnej Grecji oraz w Rzymie. W naszym kraju orzech włoski jest już od setek lat. Uprawą zajmują się głównie mieszkańcy południowej oraz południowo-wschodniej części kraju.

Owoc orzecha włoskiego jest pestkowcem. Jadalna część nazywana jest jądrem orzechowym. Orzechy włoskie są dobrym źródłem potasu, fosforu, zawierają również dużo wapnia oraz magnezu. Warto zwrócić uwagę na fakt, że wysoka wartość energetyczna orzechów wynika z zawartości tłuszczów. Należy jednak umieć rozróżnić ich jakość. Wyróżniają się znikomą ilością nasyconych kwasów tłuszczowych i wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy włoskie przyczyniają się do wzrostu zawartości kwasu alfa-linolenowego. Odpowiednia ilość tego kwasu w organizmie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka nagłego zgonu z powodu chorób układu krążenia. Ponadto kwas ten odpowiada za regulację stężenia cholesterolu we krwi. Z racji niskiej zawartości sodu owoce te mogą być bez problemu spożywane przez osoby z nadciśnieniem tętniczym.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Zawartość kwasów omega-3, folianów oraz witaminy E sprawia, że orzechy włoskie wykazują właściwości potrzebne do prawidłowej pracy mózgu. U osób starszych wpływają na opóźnienie procesów starzenia i niektórych chorób układu nerwowego. Z kolei u osób młodych wpływają na wsparcie procesów myślowych, a także poprawiają pamięć. Zawarte w orzechach kwasy omega-3 mogą wpływać również na obniżenie ryzyka depresji.

Orzechy są zalecane zarówno osobom z rozpoznaną cukrzycą, jak i tym z grupy ryzyka. Cechują się niskim indeksem glikemicznym. Bogactwo antyoksydantów sprawia, że orzechy powinny być spożywane jako składnik diety w trosce o układ krwionośny i serce. Ponadto orzechy zawierają L-argininę, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego.

Mimo że orzechy włoskie są wysokokaloryczne, zostało udowodnione, iż są one pomocne w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Są bardzo sycące, przez co niwelują uczucie głodu.

Sugeruje się spożywanie ok. 30 g orzechów włoskich w ciągu dnia. Taka porcja zapewni odpowiednią podaż zawartych w orzechach składników mineralnych i witamin. Dostarczy ok. 200 kcal. Orzechy mogą być samodzielną przekąską, a także dodatkiem do owsianki czy jogurtu.

2024-03-05 14:24

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Budyń czekoladowy

Składniki: 50 g (suchej) kaszy jaglanej 200 ml mleka ryżowego 200 ml mleka kokosowego 15 daktyli 20 g oleju kokosowego 75 g gorzkiej czekolady
CZYTAJ DALEJ

Wrocław: 14 stycznia rozpoczyną się centralne obchody XXVIII Dnia Judaizmu w Kościele katolickim

2025-01-13 11:37

[ TEMATY ]

Wrocław

Dzień Judaizmu

archidiecezja wrocławska

RJA1988/pixabay.com

W dniach 14-16 stycznia 2025 r. we Wrocławiu odbędą się centralne obchody XXVIII Dnia Judaizmu w Kościele Katolickim w Polsce. Tegorocznemu wydarzeniu towarzyszy hasło zaczerpnięte z Księgi Kapłańskiej: „Obwieścicie wyzwolenie w kraju dla wszystkich jego mieszkańców” (Kpł 25,10a). Organizatorzy przygotowali bogaty program, łączący refleksję naukową, wydarzenia kulturalne i wspólną modlitwę.

Obchody rozpoczną się 14 stycznia w Domu Edyty Stein we Wrocławiu. O godz. 19.00 odbędzie się dyskusja wokół książki „Dzieci Haskali” autorstwa Zbigniewa Buchnera. Spotkanie to będzie okazją do rozmowy na temat wpływu ruchu Haskali na żydowską tożsamość i kulturę, a także na relacje chrześcijańsko-żydowskie.
CZYTAJ DALEJ

Klerycy a internet. We Włoszech prawie wszyscy mają profil w społecznościówkach

2025-01-14 19:11

[ TEMATY ]

klerycy

Włochy

alumni

media społecznościowe

Archiwum prywatne

Rektor seminarium wraz z klerykami na polach festiwalu

Rektor seminarium wraz z klerykami na polach festiwalu

99 proc. włoskich alumnów ma profil w mediach społecznościowych. Tymczasem kiedy wstępowali do seminarium, nie miał go co dziesiąty kandydat do kapłaństwa (9,1 proc.). Wyniki trzyletnich badań ujawnił Fabio Bolzetta, przewodniczący Stowarzyszenia Włoskich Katolickich Stron Internetowych (WeCa).

Wynika z nich, że dla 88 proc. kleryków konta w mediach społecznościowych „mogą być narzędziami użytecznymi w duszpasterstwie” i zamierzają ich używać w pełnieniu swojej przyszłej posługi. Najczęściej korzystają oni z WhatsAppa (96,2 proc.), Facebooka (74,2 proc.), Instagrama (70,8 proc.), YouTube’a (67,5 proc.) i TikToka (15,3 proc.).
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję